Публикации в категория Вестник

Вест(ник) – рубриката за новини, мнения, обзори…

Кристофър Окиконе: По всичко личи, че в тази част от света руснаците са отвлекли идеята за патриотизъм

Вече 10 години Кристофър Окиконе следи войната в Украйна – от нейната „скрита“ фаза през 2014-а до днес. Някои от най-вълнуващите кадри в книгата „Украйна: Война и престъпления“ (издадена от „Жанет 45“) са негови – безусловни в посланията си, красноречиви, но и сдържани в изказа си. Точно такава сдържаност, която гарантира изричаното чрез тях да бъде чуто и преживяно…

При гостуването му в България Бисерка Граматикова разговаря с фотографа, със свидетеля на войната – за нея, но и за професионалните и етични стандарти, както и за предупреждението…

Чуйте този разговор (превежда Манол Пейков):

Get the whole story »

„ОТБЛИЗО“ – фестивал за съвременна българска поезия

На 7 и 8 юни (петък и събота) на сцена „Арт лято“ (до ХГ „Борис Денев“ и парк „Асеневци“) ще се проведе
„ОТБЛИЗО“ – фестивал за съвременна българска поезия.

Вход свободен. Заповядайте!

Get the whole story »

Срещу/Стената

През изминалата 2023 г. инициативата „Срещу/Стената“, която е част от програмата на „Домът“ – център за култура и дебат и Национален фестивал „Глоси“, организира и спомогна за провеждането на месечни срещи между автори и публика в София. Стоящите зад тази инициатива са Ана Цанкова и Христо Мухтанов. Гости – с малки изключения – бяха най-вече съвременни български поети, които най-често представяха своите последни книги, а също и други текстове от творческата си биография. Събитията се провеждаха в няколко различни заведения, превърнали се в артистични средища.

Get the whole story »

„Български прозорци – 20 години по-късно“

Предлагаме Ви отново аудиокнигата „Български прозорци“/2003, създадена преди 20 години в сътрудничество с БНР – Радио Благоевград. Едно взиране в неизречените истории на места и хора.

През март 2024 г. очаквайте по БНР – Радио Благоевград и премиерата на аудиокнигата „Български прозорци – 20 години по-късно“, както и разкази за места и хора, посетени отново след 2 десетилетия, в рамките на проекта, подкрепен от програма „Социално ангажирани изкуства“ на Национален фонд „Култура“, както и публичната премиера (не само пред местните общности) в сайтовете на няколко медии и социални мрежи, на сборен видеоформат от проекта.

Get the whole story »

Предстояща книга: „Полуразпад“ от Мария Гетова

„Полуразпад” е книга синтез между различни символни езици – стих и изображение. Тя е колаборация между поезията на Мария Гетова и фотографиите на Лиляна Караджова в опита да се създаде нова смислова единица, получена от съчетаването на двете измерения на образа. Полуразпадът е мислен като процес, но и като завършена форма, говори както за склонността на материалното към загуби и за необратимите процеси, които претърпява, но и за начините, по които те биват прекъснати.

Тук към към „Полуразпад“ бива прибавено и трето измерение – звуково надграждане чрез добавяне на достъп на читателя до авторовия глас.

Get the whole story »

Писателите Христо Карастоянов и Ина Вълчанова оглавяват писателския клас в Академия „Заешка Дупка“

В рамките на два месеца едни от най-награждаваните и четени писатели у нас ще работят със своите курсисти в класа по Проза  на Творческа Академия „Заешка Дупка“

„Заешката дупка“ предлага професионално извънуниверситетско обучение по творческо писане и набира курсисти за новообявените си курсове по Проза, Поезия и Терапевтично писане. Както винаги лекторите, които са избрали организаторите са сред златните имена в българската ни литература.

Get the whole story »

„Кръстопът“, „Глоси“ и „Домът“ отправят покана за участие в два конкурса

Електронното списание за литература и хора „Кръстопът“, тримесечникът за литература „Глоси“ и „Домът“ – програма за култура и дебат, обявяват два конкурса:

Конкурс за  кратък разказ (до 5 хиляди знака). Срокът за изпращане на текстовете е 24 февруари 2023 г.
Наградният фонд: 1-ва, 2-ра и 3-та награди – съответно по 300, 150 и 100 лева и 9 (девет) откупки по 50 лева.
Очакваме нежанрови разкази, които не са с преотстъпени авторски права (непубликувани или публикувани, но без да са преотстъпени правата за публикуване „онлайн“ или „на хартия“).
Резултатите ще бъдат обявени от журито на конкурса не по-късно от 15 март в „Кръстопът“.
Ръкописите очакваме (формат .docx) на имейл адрес: crosspoint.mediabg@gmail.com

Конкурс за кратки литературнокритически ескизи в жанр „глоси“ (т.е. едновременно експресивни като форма и „напрегнато“ пресъздаващи като съдържание) – до 1800 знака. Ежемесечно. С акцент върху българската литература. С предимство – актуална критика.
Всеки месец ще се присъжда една първа награда от 100 лева и 3 (три) откупки за по 30 лева.
Първи срок – 15 февруари. Резултатите от първия кръг ще бъдат обявени от журито на конкурса не по-късно от 28 февруари в „Кръстопът“.
Текстове за участие във втория кръг очакваме до 20 март (и всяко следващо 20-о „число“ на всеки следващ месец).
Текстовете нека бъдат изпратени на имейл адрес: crosspoint.mediabg@gmail.com

Get the whole story »

Поезия срещу войната – антология

  Творби на 101 автори, от които почти 80 са български поети – както знакови за съвременната ни поезия като Георги Господинов, Борис Христов и Цочо Бояджиев, така и млади, но вече разпознаваеми, а също и такива, които тепърва изграждат своето име – са включени в антологията „Поезия срещу войната“. С участието си в нея поетите искат ясно да изразят своето желание за помощ и съпричастност, да покажат ужаса на войната. Книгата съдържа и произведения на класически и на съвременни украински писатели като Тарас Шевченко, Юрий Андрухович, Сергий Жадан, Любов Якимчук и др. Корицата е дело на Теодор Ушев. Издател е издателство Scribens, а инициатор на проекта – Георги Гаврилов. Той е и съставител на книгата, заедно с Анна Лазарова, Райчо Анелов и Стефани Дънева, а средствата за нейното отпечатване са предоставени безвъзмездно (безвъзмезден е и приноса на всички, включени в проекта) от Христо Димитров.

Get the whole story »

Неделник 18*


Get the whole story »

Неделник/10


Get the whole story »

CALLIPOESIS: СРЕЩА МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И КАЛИГРАФИЯТАCallipoesis е словоформа, която съчетава в себе си две изкуства на изящното писане; проект, зароден като мисъл у Лидия Кирилова още през 2018 г., който се оказва осъществима идея в следствие на случайна комуникация в социалните мрежи. Като организатор на проекта, нейните срещи с група поети и група калиграфи довеждат до първото му издание, което ще се проведе тази година. Get the whole story »

Неделник/8


Get the whole story »

Неделник/7


Get the whole story »

„Ела и ме спаси“ – точният баланс между документиране и разбиране

 Винаги е интересно да се види каква промяна претърпяват стила на писане и изказа на даден автор, когато след дългогодишен опит в журналистиката, избере да се занимава с художествена проза. Защото колкото и двете да се нуждаят от любопитство и вглеждане, толкова са и различни начините, по които се изгражда текста, така че да е убедителен. Често един такъв преход е рискован. Добрият журналист невинаги може да бъде и добър писател. Защото са нужни друг поглед и друга чувствителност. В този ред на мисли първата книга с разкази на журналистката Емилия Милчева “Ела и ме спаси” заслужава внимание. Заслужава го, защото е пример за добра художествена проза. Емилия Милчева си служи със своя журналистически опит само за да привнесе повече цвят, дълбочина, и да се пази от прекалена сантименталност, когато засяга наистина важни и сериозни теми. Но текстовете в никакъв случай не звучат като хладна хроника. Намерен е един внимателен баланс между документирането на болезнеността на всекидневния живот и човеколюбивото разбиране към героите, каквото само един писател може да даде. Get the whole story »

Брой 7/2022 на „Литературен вестник“ излиза от печат

В сряда излиза от печат бр. 7/2022, с водещ редактор Ани Бурова.
Get the whole story »