Публикации в категория Вестник

Вест(ник) – рубриката за новини, мнения, обзори…

Предстояща книга: „Полуразпад“ от Мария Гетова

„Полуразпад” е книга синтез между различни символни езици – стих и изображение. Тя е колаборация между поезията на Мария Гетова и фотографиите на Лиляна Караджова в опита да се създаде нова смислова единица, получена от съчетаването на двете измерения на образа. Полуразпадът е мислен като процес, но и като завършена форма, говори както за склонността на материалното към загуби и за необратимите процеси, които претърпява, но и за начините, по които те биват прекъснати.

Тук към към „Полуразпад“ бива прибавено и трето измерение – звуково надграждане чрез добавяне на достъп на читателя до авторовия глас.

Get the whole story »

Писателите Христо Карастоянов и Ина Вълчанова оглавяват писателския клас в Академия „Заешка Дупка“

В рамките на два месеца едни от най-награждаваните и четени писатели у нас ще работят със своите курсисти в класа по Проза  на Творческа Академия „Заешка Дупка“

„Заешката дупка“ предлага професионално извънуниверситетско обучение по творческо писане и набира курсисти за новообявените си курсове по Проза, Поезия и Терапевтично писане. Както винаги лекторите, които са избрали организаторите са сред златните имена в българската ни литература.

Get the whole story »

„Кръстопът“, „Глоси“ и „Домът“ отправят покана за участие в два конкурса

Електронното списание за литература и хора „Кръстопът“, тримесечникът за литература „Глоси“ и „Домът“ – програма за култура и дебат, обявяват два конкурса:

Конкурс за  кратък разказ (до 5 хиляди знака). Срокът за изпращане на текстовете е 24 февруари 2023 г.
Наградният фонд: 1-ва, 2-ра и 3-та награди – съответно по 300, 150 и 100 лева и 9 (девет) откупки по 50 лева.
Очакваме нежанрови разкази, които не са с преотстъпени авторски права (непубликувани или публикувани, но без да са преотстъпени правата за публикуване „онлайн“ или „на хартия“).
Резултатите ще бъдат обявени от журито на конкурса не по-късно от 15 март в „Кръстопът“.
Ръкописите очакваме (формат .docx) на имейл адрес: crosspoint.mediabg@gmail.com

Конкурс за кратки литературнокритически ескизи в жанр „глоси“ (т.е. едновременно експресивни като форма и „напрегнато“ пресъздаващи като съдържание) – до 1800 знака. Ежемесечно. С акцент върху българската литература. С предимство – актуална критика.
Всеки месец ще се присъжда една първа награда от 100 лева и 3 (три) откупки за по 30 лева.
Първи срок – 15 февруари. Резултатите от първия кръг ще бъдат обявени от журито на конкурса не по-късно от 28 февруари в „Кръстопът“.
Текстове за участие във втория кръг очакваме до 20 март (и всяко следващо 20-о „число“ на всеки следващ месец).
Текстовете нека бъдат изпратени на имейл адрес: crosspoint.mediabg@gmail.com

Get the whole story »

Поезия срещу войната – антология

  Творби на 101 автори, от които почти 80 са български поети – както знакови за съвременната ни поезия като Георги Господинов, Борис Христов и Цочо Бояджиев, така и млади, но вече разпознаваеми, а също и такива, които тепърва изграждат своето име – са включени в антологията „Поезия срещу войната“. С участието си в нея поетите искат ясно да изразят своето желание за помощ и съпричастност, да покажат ужаса на войната. Книгата съдържа и произведения на класически и на съвременни украински писатели като Тарас Шевченко, Юрий Андрухович, Сергий Жадан, Любов Якимчук и др. Корицата е дело на Теодор Ушев. Издател е издателство Scribens, а инициатор на проекта – Георги Гаврилов. Той е и съставител на книгата, заедно с Анна Лазарова, Райчо Анелов и Стефани Дънева, а средствата за нейното отпечатване са предоставени безвъзмездно (безвъзмезден е и приноса на всички, включени в проекта) от Христо Димитров.

Get the whole story »

Неделник 18*


Get the whole story »

Неделник/10


Get the whole story »

CALLIPOESIS: СРЕЩА МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И КАЛИГРАФИЯТАCallipoesis е словоформа, която съчетава в себе си две изкуства на изящното писане; проект, зароден като мисъл у Лидия Кирилова още през 2018 г., който се оказва осъществима идея в следствие на случайна комуникация в социалните мрежи. Като организатор на проекта, нейните срещи с група поети и група калиграфи довеждат до първото му издание, което ще се проведе тази година. Get the whole story »

Неделник/8


Get the whole story »

Неделник/7


Get the whole story »

„Ела и ме спаси“ – точният баланс между документиране и разбиране

 Винаги е интересно да се види каква промяна претърпяват стила на писане и изказа на даден автор, когато след дългогодишен опит в журналистиката, избере да се занимава с художествена проза. Защото колкото и двете да се нуждаят от любопитство и вглеждане, толкова са и различни начините, по които се изгражда текста, така че да е убедителен. Често един такъв преход е рискован. Добрият журналист невинаги може да бъде и добър писател. Защото са нужни друг поглед и друга чувствителност. В този ред на мисли първата книга с разкази на журналистката Емилия Милчева “Ела и ме спаси” заслужава внимание. Заслужава го, защото е пример за добра художествена проза. Емилия Милчева си служи със своя журналистически опит само за да привнесе повече цвят, дълбочина, и да се пази от прекалена сантименталност, когато засяга наистина важни и сериозни теми. Но текстовете в никакъв случай не звучат като хладна хроника. Намерен е един внимателен баланс между документирането на болезнеността на всекидневния живот и човеколюбивото разбиране към героите, каквото само един писател може да даде. Get the whole story »

Брой 7/2022 на „Литературен вестник“ излиза от печат

В сряда излиза от печат бр. 7/2022, с водещ редактор Ани Бурова.
Get the whole story »

Неделник/2


Днес в „Неделник“* ви предлагаме
Get the whole story »

Неделник

  „Неделник“ е новата ни инициатива, която иска да ви предлага четива, аудио и видео, достатъчни да пътувате с часове в света на литературата, че и – занапред – за „цяла неделя“. Ще го правим като насочваме вниманието ви – чрез кратки описания и вградени в тях директни хиперлинкове – към „места в мрежата“ (списания, сайтове, блогове, влогове, подкасти, „канали“ в YouTube и т.н.), които последователно защитават вглеждането си в литературата като отговорна и смислена мисия; „места“, подкрепата и уважението си към които изразяваме и по този начин. Ще ви предлагаме и съдържание, насочено към по-неопитна и млада аудитория, „говорещо“ на по-близък за нея език, за да подкрепим и това усилие за приобщаване към книгата и четенето…

Днес ви предлагаме
Get the whole story »

„Драма пакт“ – Покана за драматургичен текст

Платформата „Драма пакт“, чиято цел е да развива, подпомага и продуцира нови форми и формати в съвременната драматургия, отправя покана за драматургични текстове на български eзик, които да бъдат преставени на поредица от колегиални четения. В своя публикация в социалните мрежи биват разяснени подробностите около поканата. Get the whole story »

Ежегоден конкурс на издателствата Ars и Scribens – резултати

  В свое съобщение издателствата Ars и Scribens обявиха резултатите от своя ежегоден конкурс за ръкописи на дебютна книга:
Get the whole story »