Публикации в категория Вестник

Вест(ник) – рубриката за новини, мнения, обзори…

„Кръстопът“ се присъединява към международния проект „Стихотворение на седмицата”, иницииран от Жермен Дрогенброт

    Ето как я представя авторът на идеята – Жермен Дрогенброт: „Вече 550 седмици аз избирам добро стихотворение от целия свят, с подходяща илюстрация към него, в началото за едно холандско списание, но веднага след това и в едно английско, кюрдско и няколко румънски списания, за уебсайтове на италиански, японски, иврит, малайски, за Point Editions – всяка седмица на английски, испански и холандски.
Get the whole story »

„Разследването“ от Хуан Хосе Саер

Корицата на книгата  Най-новото издание на издателство „Панорама“ при СПБ – романът „Разследването“ на аржентинския писател Хуан Хосе Саер, в превод на Венцеслав Николов и под редакцията на Лиляна Табакова, е вече по книжарниците.
   Критици определят структурата на „Разследването“ като лабиринт, в който вървят успоредно две сюжетни линии. Едната, криминалната, протича в Париж. Сериен убиец отнема зверски живота на трийсетина старици. В другата трима приятели разследват в Аржентина авторството на роман за Троянската война, написан вероятно от техен починал близък. Не става ясно обаче нито кой е авторът на романа, нито кой е извършителят на парижките убийства, за които приятелите имат различни версии. А върху вътъка на повествованието се наплитат философски разсъждения, исторически реминисценции, психологически експерименти, онирични видения и препратки към други романи на аржентинския писател.
Get the whole story »

Ян Новак: „Това е ужасен инстинкт – необходимостта да пишеш, без значение каква е цената”

Корицата на книгата   Ян Новак е в България за да представи издадената от ИК Жанет 45 (в превод от чешки на Васил Самоковлиев, под редакцията на София Несторова, оформлението е на Венета Атанасова, а автор на илюстрациите – и така съавтор – е Яромир Швейдик) своя графична новела „Затопек“.
     Програмата на гостуването му предвижда –
•  София: 3 октомври 2018 (сряда), 18:30
Чешки център, ул. „Г. С. Раковски“ 100
•  Пловдив: 4 октомври 2018 (четвъртък), 18:00
Vintage House, Дом на културата „Борис Христов“
Русе – в рамките Международния литературен фестивал, организиран от дружество „Елиас Канети“, 5 октомври 2018 (петък), Дом Канети, ул. „Славянска“ 12
17:45 – откриване на изложбата „В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс“
18:00 – представяне на книгата.
   Думите, дали заглавието на тази публикация, бяха произнесени от Ян Новак в интервюто на Теодора Тотева, записано днес за читателите на „Кръстопът“ и слушателите на най-авторитетното предаване за литература в българския ефир – „Страници“. Предлагаме Ви да чуете пълния аудиозапис на това интервю (симултанния превод е на Манол Пейков):
Get the whole story »

„Космос“ на Витолд Гомбрович е вече в книжарниците

Корицата на българското издание  От няколко дни в книжарниците е романът „Космос” на Витолд Гомбрович, издаден от „Панорама” в превод (и с послеслов) на Катерина Кокинова (художник е Капка Кънева, Иван Вълев – редактор, Ива Колева – коректор, Антоанета Попова – консултант).
   „Космос“ (1965) може да бъде представен като пародия на детективски роман, кратък курс по логика в 9 глави и 150 страници, роман за невъзможността на разказването, типология на хаотичното и безредното, роман за случайното, свръхизобилното и излишното, пътеводител из земни, небесни и словесни констелации и т.н. Приключенията и разследванията на двама млади мъже край Закопане, в Татрите, носят на Гомбрович Международната награда на издателите (1967).
Get the whole story »

Среща с поезията пред „Български книжици днес“


Корицата на книгата    Любимата книжарница на всички, които предпочитат високата литература, отправи покана към тях да се срещнат с поезията на едни от най-различимите млади български автори на поезия и техните приятели тази вечер, 23.08.2018 г., от 18:30 часа. Книжарницата разбира се е „Български книжици“, на която ще гостуват „Хралупата“ и приятели“. Поезията на Анна Лазарова, Антонина Георгиева, Георги Гаврилов, Мария Куманова, Наталия Иванова, Петър Чухов, Теодора Тотева и Христо Мухтанов ще ви покани на пътуване към един различен свят, тръгвайки от пространството пред книжарницата. А че светът може да е различен, е основният – ненатрапван, но безусловен – залог в поезията на тези автори, които пишат не за да подреждат красиво думите, а за да преподредят себе си чрез езика, а това наистина значи само едно – хоризонтът на преподреждането е един нов, различен свят.
Тази вечер, от 18:30, в пространството пред „Български книжици“, като част от обявената от книжарницата „Седмица на българската поезия“…

Прием в Творческа Академия Заешка Дупка

Тече приемът в Творческа Академия „Заешка Дупка“ 2.
Курсовете, за които можете да кандидатствате тази година са:

ПОЕЗИЯ с лектори Иван Ланджев (теория), Аксиния Михайлова и Петър Чухов (практици)
Get the whole story »

За „Salam, Европа!”, приказките и света

Корицата на книгата    До дни към щандовете на книжарниците ще тръгне „Salam, Европа!”, книгата на Кадер Абдолах, преведена от Николина Сиракова и издадена от „Панорама”.

    Тази книга ще Ви очарова. Не обещавам, че ще го направи с първите си няколко страници, но вярвам, че ще се случи. Не обещавам, защото тя има свой специфичен ритъм – този на керван, поел на дълъг път. А пътят е много дълъг и макар да не е из пустинята, авторът ни предлата много десетки изумителни „песъчинки” за разглеждане. Погледът му избира да се вглежда в детайлите от „пейзажа” на страни, събития и хора, предлагани от Европа в края на XIX век, с ненатрапващата авторство форма на хекаята, с неговата търпелива стъпка и внимание към „незначителното” (според разбиранията на съвременния европеец).
Get the whole story »

За Иван Методиев

  Днес Ви предлагаме фрагмент от разговор (на Валентин Дишев) с Палми Ранчев за Иван Методиев, който си тръгна от живота на тази дата преди 15 години. Тръгна си един от най-важните поети на България:


Get the whole story »

Предпремиера на „Нито един гълъб до утре”

Корицата на книгата
     За утре, 05.07.2018 г. (четвъртък), от 19:00 в „Хралупата” (бутик за думи, образи и смисъл) е насрочена предпремиерата на „Нито един гълъб до утре” – дебютната книга с поезия на Елена Ташева . Издаването на книгата е част от Голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, с която Елена Ташева бе удостоена през 2017 година.

Get the whole story »

Аудиоантология „Глас(ни)“

Съдържание на документалната аудиоантология „Глас(ни)“ към 02.07.2018 г.*
Get the whole story »

ВБВ: „Ръкописно четене“

  Предлагаме Ви документален запис (от 27.06.2018 г.) от гостуването на ВБВ в „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл”), в което той представя текстове от една бъдеща книга („Беше“), завършваща трилогията, започнала с „Е:то” и преминала през „Ще” (срещата открива Георги Гаврилов):
Get the whole story »

Днес и утре в „Хралупата“ – Анна Лазарова и Катерина Стойкова

Анна Лазарова   Две години след издаването на нейната дебютна книга „Вкъщи всички вечерят отделно“ – отличена не само от журитата на литературни награди, но и от читателите, гласували „за” нейните достойнства и довели книгата до две допечатки на първото издание – Анна Лазарова ще представи в свое самостоятелно четене нови текстове, подготвяни за втора книга. Присъстващите ще имат възможността и да чуят песни, писани от нея. Кадри на Веси Чучкова и Стоян Тасев ще допълват преживяването. И всичко това в гръб. „Как и защо? – отговорът на място” – завършва анонсът на събитието, организирано от „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл“ и насрочено за днес, 21.06.2018 г., от 19:00.
Get the whole story »

Премиера на „Всичките наши тела“ в София

Георги Господинов
   Софийската премиера на „Всичките наши тела“ е насрочена за 21 юни, от 19:00, в Младежки театър „Николай Бинев“ (бул. „Княз Aлександър Дондуков“ №8).
    „Като деца се надпреварвахме кой ще издържи повече под вода без въздух. Потапяш главата си, при липса на море – в цинкова кофа, бучене в ушите, клаустрофобия в гръдния кош, не дишаш половин минута, минута, някои минута и половина, горе-долу колкото трае една кратка история, и бързо вдигаш глава, връщаш се в живота. Първото вдишване е рязко и припомнящо. Нещо такова трябва да е с кратките истории. Няма да се удавиш, но след всяко потапяне вдишваш като за първи път.” – така Георги Господинов разказва историята си за свръхкратките истории…
Get the whole story »

Премиера на „Преди тишината“: 11.06.2018 г., 19:30, в Dada Cultural

Плакатът
    Премиерата на най-продаваната книга на щанд А12 на Пролетния базар на книгата e насрочена за утре, 11.06.2018 г., от 19:30 часа в Dada Cultural Bar (София, ул. „Георги Бенковски“ № 10). Книгата ще бъде представена със специалното участие на Леонид Йовчев.
   Днес ви предлагаме един разговор за книгата (на Валентин Дишев, от 07.06.2018 г.) с нейния автор Теодора Тотева:
Get the whole story »

Аксиния Михайлова: *** (В най-свободната зона…)

В най-свободната зона
на плажа
като кон с капаци
между редици от камъшитени
чадъри и любопитни погледи,
очите ми пробягват
по отворената страница
“мамо, в твоята утроба
ти подготви смъртната ми маска”
Get the whole story »