Публикации в категория Вестник

Вест(ник) – рубриката за новини, мнения, обзори…

„Къщата притихнала, а светът спокоен” – поезия от Уолъс Стивънс

Корицата на книгата   „Действителността е клише, от което бягаме чрез метафора.“ – думите са на Уолъс Стивънс, носител на Пулицър, на чието име е най-престижната награда за поезия в САЩ. „Къщата притихнала, а светът спокоен”, съдържаща подбрани от преводача Христина Керанова стихотворения е първото издание на неговата поезия на български език. Художник е Невена Ангелова, издателят – „Знаци” (с откупени права от Penguin Random House, LLC).
   Уолъс Стивънс е роден на 2 октомври 1879 г. в Рединг, Пенсилвания, в семейство на адвокат. Получава бакалавърска степен в Харвард, а през 1903 г. завършва Нюйоркското юридическо училище и практикува право в Ню Йорк от 1904 г. до 1916 г. Впоследствие се премества в Хартфорд, Кънектикът и през по-голямата част от живота си работи като изпълнителен директор на застрахователна компания в Хартфорд. Повлиян от приятели поети и художници, започва да пише стихове.
Get the whole story »

Дейв Егърс гостува в България за представянето на „Холограма за краля”

mid-holograma_za_kralya   „Този роман ни напомня преди всичко, че Егърс е писател, и то писател от най-висока проба.. Изключително постижение във вече твърде внушителната кариера на Егърс – и извънредно необходимо четиво.“, пише за „Холограма за краля” San Francisco Chronicle. „Проницателна и безкрайно четивна притча за Америка в епохата на глобалната икономика – натрапчива, красива и тъжна. . . Егърс успява да насели фразеологията и тиковете на една забележимо американска мисловност точно толкова блестящо, колкото пресъздава в по-ранните си книги светоусещането на един суданец и един сириец. . . „Холограма за краля” е, освен много други неща, едно изтерзано изследване на това къде и как американците загубиха вяра в себе си”, заявява Пико Айър в New York Times Book Review, а Vanity Fair категорично заявява: „Егърс е с глава над всички когато става дума за писане на прочувствени, социално отговорни книги, съчетаващи репортаж и фикция”.
   Представянето на българското издание на „Холограма за краля” („Жанет 45”, юли 2017 г.), за което Дейв Егърс гостува в България, е днес – сряда, 5 юли – от 18:30 в СГХГ. Книгата и авторът ще бъдат представени от Георги Господинов.
Get the whole story »

„Школа за литература и хуманитаристика „Глоси” стартира интензивен летен онлайн курс

Лого на школата    Остават малко повече от два дни до крайния срок за записване (12:00 на 07.07.2017 г., петък) в това, което организаторите никога не наричат – освен в поканата – „курс”, макар да предполага и „усвояване на знание”, и лекции, и практически „задачи”. Тяхната покана изглежда така:
    „Ако искате да откриете за себе си нови възможности и светове във и чрез поезията, ако сте готови да отделяте поне 10 часа седмично за интензивна, смислена и осмисляща работа по развитието на погледа си към и във поетическото, ако наистина сте готови да срещнете желанието с необходимото усилие за развитие:
запишете се в интензивния приравнителен летен онлайн курс на „Школа за литература и хуманитаристика „Глоси“.
Get the whole story »

Седмото „Слънцестоене” и връчване на литературните награди „Биньо Иванов” и „Памет”

Liber - графичен знак с автор Огнян Георгиев  Седмото събитие „Слънцестоене“ е насрочено за понеделник (19 юни) от 18:15 часа в „+ това“ (София, ул. „Марин Дринов“ 30)… Ще бъдат обявени новите лауреати на националните литературни награди „Памет“ и „Биньо Иванов“ – за принос в развитието на българския поетически синтаксис“, както и обявени Годишните награди на Академия Liber в още някои от категориите… Ще прозвучат стихове на Биньо Иванов и Константин Павлов (комуто е посветена 2016 г. в календара на живата памет и наградата), прочетени от авторите, включени в , „Зоната” (том 1 на една концептуална антология за съвременна българска поезия), които ще прочетат и свои текстове…
Get the whole story »

Наградите на „Пловдив чете”: „Орфеев венец” за Екатерина Йосифова и „Златна четка” за Кирил Златков

   Литературния фестивал „Пловдив чете“ по традиция започна с връчването на две награди – „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка” за най-добро художествено оформление на книга.
   На церемонията по официалното откриване на фестивала тази вечер, отличията за 2017 година бяха връчени на техните лауреати: Екатерина Йосифова, която е не просто „позната“, но и много обичана от нашите читатели, и Кирил Златков.
Get the whole story »

За девети път „СтолицаЛитература“

   От 13 до 15 юни в София ще се проведе деветото издание на програмата СтолицаЛитература на Фондация „Елизабет Костова“ – събитието, което превръща София в литературна столица на България, Европа и света за няколко дни всяка година. По повод десетгодишния юбилей на фондацията, тазгодишното издание ще бъде посветено на писането на нехудожествена литература – културна журналистика, мемоар, художествена документалистика, разследваща журналистика и други художествено-документални жанрове. Програмата ще включи поредица от събития с участието на културни и разследващи журналисти, биографи, мемоаристи, есеисти от България, Европа и САЩ.
Get the whole story »

Днес започва Литературният фестивал „Пловдив чете”

Логото
  Литературният фестивал „Пловдив чете” започва днес. За 15-ти пореден път 40 български издателства ще предложат най-новите и най-добрите си заглавия в Алея на книгата – Пловдив. 14 шатри на площад „Централен“, Ви очакват да станете част от пулса на литературата.
Get the whole story »

Йон Калман Стефансон: За мен е невъзможно да пиша за живота без да пиша за смъртта

Корицата на романа   Първата част от интервюто (на Теодора Тотева) с Йон Калман Стефансон, който гостува в България за представянето на превода на романа си „Тъгата на ангелите” („Жанет 45″, преводът от исландски е на Стефан Паунов) – можете да чуете този фрагмент в DICTUM – завършваше с думите му „Добрата литература трябва да е като влюбването”.
С „В книгата освен за любовта се говори и за смъртта: огледало, в което героите се оглеждат през цялото време…”, Теодора Тотева покани Йон Калман Стефансон в следващия тематичен кръг на разговора:
Get the whole story »

Красив и смислен финал на учебната година в Юнити Академия

   „Алиса в страната на чудесата“ (на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“), 3D макет на Града на бъдещето, робо-парк и проект на завод за производство на играчки, представяне на сборника „Писане на десет ръце“, изложба и търг на рисунки – с тези събития учениците от випуск 2016/2017 година на Юнити Академия поставиха успешен финал на учебната година. Те представиха реализацията на творческите си проекти в направленията: театър, изобразително изкуство, инженерство и архитектура, роботика и творческо писане. Финалните пърформанси са плод на едногодишно професионално обучение на децата в подкрепа на развитието на техния талант.
Децата в страната на чудесата
Get the whole story »

„Пловдив чете” започва скоро

Логото
  Предлагаме Ви възможността да си изтеглите на файл пълната програма на тазгодишното издание на „Пловдив чете”.
Get the whole story »

Бояна Петкова е носител на Годишната награда „Ваня Константинова“ за 2017 година

Логото на наградата  Бояна Петкова за книгата си „осмоза” бе удостоена с наградата „Ваня Константинова” за 2017 година.
   Снощи, на церемония – състояла се в „+това” – бе обявен резултатът от втория кръг на гласуването на анонимното жури, присъдило най-много от гласовете си на „осмоза” от Бояна Петкова, следвана от Марин Бодаков с книгата му „Битката за теб” и Ина Иванова с нейната книга „малки букви”.
Get the whole story »

Две национални литературни награди приветстваха своите нови лауреати в Столична библиотека

    На 15 май 2017 г. в Столична библиотека бяха обявени новите лауреати и връчени Годишната награда на Академия Liber в категорията „Концептуален дебют“ (книга с поезия)“ за 2016 г., както и Национална награда „На слънце време“ (за впечатляващ дебют в поезията на автор, неиздал първа книга).
Get the whole story »