Нови книги от издателство „Ерго“

Публикувано от на юли 29, 2013 в 11:21 am.

  Очаквайте на 1 август две нови заглавия от издателство „Ерго” – в поредицата „Нова българска проза” изпод талантливото перо на Станчо Пенчев излизат най-новите прози на автора, а в детската книжка на унгарския автор Шандор Петьо ще се срещнете с богато илюстрираните приключения на жълъдите-кукли Марци и Марчи:

Корицата на книгатаСтанчо Пенчев: „Триада“ (прози)
  „Станчо Пенчев е написал превъзходни разкази. Той владее думите, умее да описва картини и хора пестеливо, но точно, като гравьор, знае как да усили простата случка до човешка съдба, знае как да придаде на тези съдби ехтяща библейска образност. Знае къде трябва да започне и къде трябва да свърши разказът. Защото разликата между майстора и занаятчията е в това – дали текстът ще заживее втори живот след последната точка в душата на читателя.
  Нещо повече, Станчо Пенчев е от рядката порода на тихите майстори. Той не бие тъпана за щяло и нещяло. Но тъкмо трудът на тези майстори населява с домове и уют обиталището на българската литература.“ (Деян Енев)
  „Триада“ е книга-път за вътрешните пътеки на човека във времето и пространството, книга-предчувствие за истинската, неоткрита същност на човека, който още „не се познава и се бои да се опознае“, а според една от притчите e „сноп светлина в димен облак“. Тя е и книга-знание – за знанието, което „някога е било като ядка – единно и хранително за душата“. (Спасимира Ебендорф)

Съставител: Маргарит Жеков.
Художник – Иво Рафаилов.
Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата
Цена 8,50 лв., 152 стр.
ISBN 978-954-8689-45-8Шандор Петьо: „Цирк над града” (картинна книжка)
Корицата на книгата  Унгарският писател и журналист Шандор Петьо (р. 1948, Будапеща) твори в областта на детската литература, издава вестник за деца и юноши, сценарист е на поредица анимационни филми, излъчени по Унгарската телевизия през 80-те години. Техните главни герои, жълъдите-кукли Марци и Марчи, са действащи лица и в “Цирк над града” (1985), опитват се да разведрят омърлушения автор, извеждат го на разходка в парка, където се срещат и разговарят с оригинални личности с интересни житейски истории. Оказва се, че всеки мечтае да бъде нещо друго, което да го направи щастлив. По чудо мечтите на всички се сбъдват, но никой не е доволен от това, в което е превърнат, и иска да възвърне старото си положение. Авторът внушава, че щастието може да се открие и във всекидневния живот, и в простите неща, но човек не бива да се отказва от полета на фантазията си и от стремежа да направи света по-добър.

Превод от унгарски: Стефка Хрусанова.
Художник – Калина Димова.
С подкрепата на Унгарския културен институт в София и Института „Балаши”
ISBN 978-954-8689-44-1
Цена 10,00 лв., 80 стр.

Издателство „Ерго“

Коментарите са заключени.