Божидар Пангелов: Алжир*

Публикувано от на февруари 6, 2009 в 8:00 pm.

Тя е изискана…
Когато минава
се олюляват дърветата.
Отминава.
Не оставя дори трапчинка
от бузата си.
Понякога спира
(навярно случайно).
И дори си повдига ръката
(да целуна…)
Потрепервам.
Сигурно е от лятото,
тъй горещо в Алжир.
Там цветовете се сливат
чак до кафяво
и се извиват дъгите на
Арка.

Отминава…
И се търкулва
лятото по върховете си.


* – Стихотворението „Алжир“ е от книгата на Божидар Пангелов „Момичето, което“.

Божидар Пангелов

      Божидар Пангелов живее и работи в София. „Момичето, което“, издадена в края на 2008 г. от Издателство „Арс“, е третата му поетична книга, след „Четири цикъла“ (в съавторство с Ваня Константинова) и „Делта“. През 2009-а година в „Пергамент“ бе публикувана и книгата „Човекът, който…“, а през 2013 г. – двуезичната (на български и английски) „A Feather of Fujiyama / Перо от Фуджияма“ (Hammer & Anvil Books). Негови стихове, в превод, вече са включени в няколко антологии за съвременна световна поезия…

Момичето, което - корица

      Валентин Дишев за „Момичето, което“: „…в тази книга поезията реализира свободата си. Естествено и тук знаците и препратките към културни митове и идеологеми се възправят като тотемни стълбове (прекадрирайки безмилостно навиците на погледа… и претенциите на пунктуацията), а трансцендентността на премълчания диалог кара разбирането да се повдига на пръсти, но този път всичките тези характерни белези на поетиката на Пангелов са коленичили смирено в нозете на поезията, която всеопрощаващо ги приласкава… И резултатът е не оставащото чувство за преходност (типичният послевкус на всяко взиране в мита, въпреки – или точно заради – неговата „вечност“), а ликуването на поезията като преходност, която остава…“.

Можете да чуете фрагмент от предаването „Небесни Балкани“(съвместна продукция на БНР – Радио Благоевград и Издателство „Арс“ за модерна българска и балканска литература) от 08.12.2008 г., в който Георги Милев, Ваня Константинова и Валентин Дишев разговарят за „Момичето, което“ и поетиката на Божидар Пангелов:

Божидар Пангелов в „Кръстопът“.
Божидар Пангелов в DICTUM.

      През октомври 2009 г., от Издателство „Пергамент“ бе издадена четвъртата поетична книга на Божидар Пангелов – „Човекът, който“.

23 коментара за “Божидар Пангелов: Алжир*”