Корин Хукс – „Роклята ми не е измачкана”

Публикувано от на октомври 21, 2014 в 6:43 pm.

  Макар и неудачно оформен (със странна корица и графика в оформлението, която не дава възможност да се разчете заложената от автора специфика на някои части, които имат подчертан характер на поезия в проза) чудесният роман на Корин Хукс „Роклята ми не е измачкана” (великолепно преведен от Тодорка Минева) вече може да бъде открит в книжарниците.
  Корин Хукс (р. 1946) е съвременна белгийска писателка, завършила е археология и история на изкуството в Брюкселския свободен университет. Авторка е на множество студии за народните занаяти и традиции. Пише стихове и проза. Публикувала е четири романа: „Голямото меню“ (2001), „Роклята ми не е измачкана“ (2008), “Определено те убивам” (2010) и „Възхищението на жените“ (2012).
  „Роклята ми не е измачкана“ е разтърсващ разказ за унижението в три действия: един баща, една майка и един годеник държат героинята затворена във всекидневния ад на насилието и неодобрението. Изключително пестеливо, с премерена горчивина, но неотклонно аналитично романът рисува портретите на бащата, от когото детето, а по-късно младата жена получава единствено презрение, майката, чийто поглед изразява вечно неодобрение, и любовника, който с мълчаливото съучастие на родителите утвърждава мъжкото си самочувствие, малтретирайки физически жената до себе си.
  Романът е получил наградата „Ема Мартен” за 2008, Наградата на младата белгийска критика през същата година и наградата „Гоше-Филипо” през 2010 г.

1 коментар за “Корин Хукс – „Роклята ми не е измачкана””