Роман Кисьов: (Пред вратата на храма)

Публикувано от на ноември 4, 2014 в 7:09 pm.


ПРЕД ВРАТАТА НА ХРАМА:

тояжката на слепеца
до тояжката на светеца


Стихотворението е част и от новата книга на Роман Кисьов – „Градината на тайните” (издадена от „Авангард принт”).

Роман Кисьов  Роман Кисьов е роден през 1962 г. в Казанлък, но е израсъл и живял в Русе. Завършил е Националната Художествена Академия, специалност „Живопис“. Живее и работи в София.
  Представял се е със самостоятелни изложби в София, Виена, Скопие. Участвал е в общи изложби в България, Италия и САЩ. Илюстрирал е десетки книги на световни поети.
  Негови стихове са печатани в почти всички литературни издания, излъчвани са по БНТ, БНР и Националното радио на Румъния. Включен е в поетични антологии в България, Румъния, Македония и Индия, а също и в авторитетни литературни списания и културни издания в Русия, Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и др. Превеждан е на английски, руски, румънски, нидерландски, датски, сръбски, хърватски, македонски, албански и хинди. Участвал е в престижни международни фестивали и форуми на световната поезия. През 2013 г. негова книга, преведена на бенгали, бе публикувана в Калкута, Индия, а през 2014 г. негови книги с поезия бяха издадени в Румъния (Lumea cuvintelor / Светът на думите, издателство Timpul / Време)) и Нагорни Карабах („ՀԱՄԲԱՐՁՈՒՄ. Възнесение. Вознесение.“, триезична – на арменски, български и руски).
  Автор е и на стихосбирките: Вратите на рая (1995), Сянката на полета (2000), Пилигрим на Светлината (2003) и Криптус (2004, второ издание 2007), “Hodoasnik svjetla” – избрани стихове на хърватски език („Slovo”, Zagreb, 2008), „Гласове” (2009), „Градината на тайните” (2014 г.), „Яйца на Феникс” (2014 г.).
  Лауреат е на Националната награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов“, Пловдив през 1995 г. за книгата „Вратите на рая“ и на Наградата за изкуство и култура „Сексагинта приста“ – Русе, 1995.

Роман Кисьов в „Кръстопът”.
Роман Кисьов в DICTUM.

6 коментара за “Роман Кисьов: (Пред вратата на храма)”