„Панорама” издаде „Дълга е нощта” от Ферида Дуракович

Публикувано от на декември 10, 2014 в 12:30 am.


Корицата на книгата - неин автор е Иво Рафаилов   „Дълга е нощта” от Ферида Дуракович – най новото издание в каталога на Издателство „Панорама” – от днес може да бъде открито на щанд Б21 на Панаира на книгата в НДК (преводът на стихотворенията е на Христо Попов, а оформлението – на Иво Рафаилов).
  Ферида Дуракович (1957, Олово) е едно от най-различимите и запомнящи се имена в съвременната поезия на Босна и Херцеговина. Дипломира се във Философския факултет в Сараево. Първата ѝ стихосбирка – „Бал с маски” – е издадена през 1977 т. и за нея Дуракович получава две литературни награди. Публикува книги с лирика, пише публицистика, кратки разкази и книги за деца. През 1993 г. получава наградата Fund for Free Expression, САЩ. Книгата ѝ „Сърцето на мрака”, публикувана в САЩ през 1999 г., получава наградата Vasyl Stus Freedom-to-Write Award на ПЕН, Нова Англия. Поезията ѝ е преведена на английски, словенски, датски, фински, турски, румънски, немски, френски.
  „Дълга е нощта” включва избрани стихотворения от книгите „Сърцето на мрака” (1994) и „Locus minoris” (2007), както и нови творби на поетесата.

Ферида Дуракович в „Кръстопът”.

1 коментар за “„Панорама” издаде „Дълга е нощта” от Ферида Дуракович”