Награди „Златен лъв“ (2014)

Публикувано от на декември 12, 2014 в 11:48 pm.

  На 12 декември 2014 г. Асоциация „Българска книга” връчи традиционните годишни награди на гилдията за цялостен издателски проект. Тържествената церемония, част от Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал, се състоя в зала 5 на НДК. Наградите „Златен лъв” се връчват в две категории –

  Награда за най-добър издателски проект

  Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България. За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на експертното жури тази година бяха Ангел Игов, проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев, Федя Филкова.

   До номинации достигнаха пет издателски проекта.

  Голямата награда „Златен лъв 2014“ се присъди на изд. „Факел Експрес“ за „Избрани произведения“ на Даниил Хармс – за „яркото представяне на емблематичния за модерната мисловност автор, съчетало блестящ преводачески екип и визуална естетика, която по неповторим начин интерпретира неговото творчество“.

  Номинации получиха АИ „Проф. Марин Дринов“ за „Енциклопедия „Българско Възраждане“, т. 1, с редактор Румяна Дамянова – за „новаторския подход в изследването на книжовността, периодиката, литературния живот и културните институции на Възраждането, за приносен характер с непубликувана досега информация и материали за личности и културни средища и достойно полиграфическо оформление“; Издателство „Жанет 45“ бе номинирано за „Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова (за „великолепната поезия в рядко срещан синхрон с художественото оформление“), както и за „Балканският човек“, т. 1 на Йордан Велчев (за „уникалния първи том от 3-томната поредица. Един монументален жанрово-синкретичен труд, посветен на балканската култура и сложния диалог между нейните различни културно-исторически и народопсихологически пластове“) и за поредицата „Кратки разкази завинаги“ (за „представяне на най-високите съвременни постижения на световната литература в жанра на кратката проза“).
  С грамота бе отличено Издателство „Парадокс“ за „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов – за основополагащ изследователски проект на младежката музикална култура у нас през 80-те години, за богатия документален архив и добро полиграфическо оформление.

  Експертното жури присъди Специална награда на Издателство „Жанет 45“ за „динамичната културна политика в представянето на цялото жанрово многообразие на съвременната българска литература в контекста на образците на световната литература“.

  За издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес

  Наградата се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието. В състава на тазгодишното жури се включиха Аглика Георгиева, Александър Кръстев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Петър Величков, Пепа Йорданова, Христо Блажев.

  Наградата на журналистическото жури за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъди на изд. „Хермес“ за романа „Калуня-каля“ от Георги Божинов – „значима творба от забравен автор”.

  С номинация бяха отличени Издателство „Изток-Запад“ за „Живот в огъня“ от Марина Цветаева („за нов прочит на поезията на Цветаева); „Издателство за поезия „Да“ (за поетичната му поредица, която представя по един прекрасен начин наши и чужди поети), издателство „Парадокс“ за книгата „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов (за „“впечатляващо представяне на епоха в българската култура”); Издателство „Сиела“ за „Там, където беше погребан Орфей“ от Илия Троянов и фотографa Кристиан Мурбек („за представянето на една друга България”).

1 коментар за “Награди „Златен лъв“ (2014)”