С Юри Лазаров: за тазгодишното издание на Наградата за нова българска проза „Хеликон“

Публикувано от на декември 28, 2014 в 1:59 am.


  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев, от 25.12.2014 г.) с Юри Лазаров (член на журито) за тазгодишното издание на Наградата за нова българска проза „Хеликон“ (решенията, мотивите, търсенията, тенденциите…):  Да припомним, че Христо Карастоянов, за романа си „Една и съща нощ“ („Жанет 45“), бе обявен за лауреат на Наградата за нова българска проза „Хеликон“ за 2014 година.
  В мотивите на журито изборът е мотивиран така: „За пищното, достоверно и задъхано описание на едно смутно и жестоко време, в което са живели, писали и са умирали поетите; за творческата дързост да прелиташ от тогава към днес; за извървяната през годините писателска смелост да извадиш от незаслужена забрава имената и съдбите им, да изрисуваш с думи образите им и да ги изправиш пред сведения поглед на днешните гузни съвести“.

  Останалите номинирани в четирите „сезонни“ сесии от заседания на журито, бяха: „Влакът за Емаус“ на Теодора Димова („Сиела“), „Скептици“ на Людмил Тодоров („Сиела“) и „Портрет на поета като млад“ на Недялко Славов („Хермес“), „Боксьори и случайни минувачи“ на Палми Ранчев („Жанет 45“), „Всички разкази са за теб“ на Мирела Иванова („Прозорец“) и „При входа на морето“ на Емилия Дворянова („Обсидиан“), „2 романа. Мравки с фенерчета. Слугинята“ на Мариана Найдова („Леге Артис“) и „Натюрморт с мъже“ на Любомир Николов („Сиела“), „Въртоп“ на Теодора Бургуджиева („Летера“), „Моят таен любовен живот“ на Иво Сиромахов („Сиела“) и и „Разпоредителите на смута” на Христо Караславов („Президент”).

(първа публикация – в електронното мултимедийно списание за литература DICTUM)

1 коментар за “С Юри Лазаров: за тазгодишното издание на Наградата за нова българска проза „Хеликон“”