Известни са номинираните за литературните награди „Памет“ и „Биньо Иванов“

Публикувано от на юни 20, 2015 в 5:42 pm.

  На своите последни заседания за вторите издания на националните литературни награди „Биньо Иванов“ и „Памет“, журитата им взеха решения за излъчване на лауреатите на наградите. Предлагаме ви извадки от протоколите на заседанията, които имаме право да публикуваме към този момент:

„На свое заседание от 16.06.2015 г., журито на Национална литературна награда „Биньо Иванов (за принос в развитието на българския поетически синтаксис)” реши да включи в своята разширена листа за номинации за наградата следните издадени през 2014 г. книги (по „азбучен ред” на заглавията):

„Германии” – Владислав Христов;
„Дъска по мокрия пясък” – Екатерина Григорова;
„Кучета” – Александър Байтошев;
„Навътре” – Стефан Иванов;
„Ние според мансардата” – Иван Ланджев;
„Между два града” – Стойчо Младенов;
„Стихотворения” – Албена Тодорова

  След обсъждане, за последното си гласуване, журито прие в кратката листа на номинираните за наградата да бъдат включени:

„Германии” – Владислав Христов;
„Дъска по мокрия пясък” – Екатерина Григорова;
„Кучета” – Александър Байтошев.

  Решението на журито е взето с единодушие от неговия пълен състав: Екатерина Йосифова, Марин Бодаков, Михаил Неделчев и Пламен Антов.”

   „На свое заседание от 16.06.2015 г. журито на Национална литературна награда „Памет” в нейната Година втора – годината на Георги Рупчев, след обсъждане на 39 предложени книги с поезия, публикувани през 2014 г. и след три кръга на гласуване, реши да включи в своята разширена листа за номинации за наградата следните книги (по „азбучен ред” на заглавията):

„Германии” – Владислав Христов;
„Дъска по мокрия пясък” – Екатерина Григорова;
„Кучета” – Александър Байтошев;
„Леванте” – Керана Ангелова;
„Между два града” – Стойчо Младенов;
„Навътре” – Стефан Иванов;
„Ние според мансардата” – Иван Ланджев;
„Птица в ключалката” – Ивайло Добрев;
„Раждане на снега” – Златозар Петров;
„Стихотворения” – Албена Тодорова;
„Тамбос” – Людмила Миндова; ”

  За да акцентира върху новите търсения, журито реши и през тази година да не обсъжда за номинации книги с характер на лични „антологии”. В решението си искаме да подчертаем единодушното си мнение за значимостта на „Как наказва Бог” от Катерина Стойкова-Клемър и „Стихотворения” от Васил Балев – книги, които вече получиха признание, като желанието ни да поощрим интереса към повече заглавия и автори, да насочим вниманието към други възможности за избор, е причината тези две книги да не бъдат обсъждани за номинация.”

   „На заседанието си от 18.06.2015 г., след още две гласувания и с консенсус, журито взе решение за определяне на лауреата на наградата, като преди това определи и своята кратка листа на номинираните:

„Германии” – Владислав Христов;
„Дъска по мокрия пясък” – Екатерина Григорова;
„Ние според мансардата” – Иван Ланджев;
„Раждане на снега” – Златозар Петров;
„Тамбос” – Людмила Миндова;

  Освен от безспорните достойнства на книгите, включени в листите на номининираните (разширена и кратка), в решението си за избор на лауреата на наградата – без да търси пряко „следовничество”, което в литературата рядко е достойнство – журито бе съсредоточено в различаването на онази книга, в която енергиите, тематичните и стилистични търсения и решения, биха могли да бъдат защитени и като разказ за продължаващото присъствие и значимост за българската поезия на Георги Рупчев, на паметта за когото е посветено тазгодишното издание на наградата…”

  Връчването на наградите ще се състои по време на събитието „Слънцестоене”-3 – на 21 юни 2015 г. (неделя), от 11:30 часа в “+това” (специалното място за срещи и събития в областта на културата в София, на ул. “Марин Дринов” № 30).
  Събитието предлага и възможността да си спомним още веднъж за Георги Рупчев и Малина Томова (Година трета на наградата „Памет”, настоящата, е посветена на паметта за нея), както и среща с млади автори, които вече заявяват търсенията си: Гергана Панчева , Захари Захариев, Ирен Петрова, Калина Стоянова, Мартин Костов, Никола Петров, Стефан Гончаров, Теодора Тотева…

  „Слънцестоене”-3 ще бъде излъчвано и пряко, на живо, по канала на ArsMedia в YouTube (към който ви води хиперлинкът, ако „клик“-нете с „мишката“ върху него).

  Припомняме, че по време на първото „Слънцестоене”, първият лауреат на наградата „Биньо Иванов (за принос в развитието на българския поетически синтаксис)” стана Пламен Антов (за книгата си „Тотемът на вълка. Неполитическото”), а за първи лауреат на наградата „Памет” (в нейната Година първа – годината на Иван Методиев), бе обявен Иво Рафаилов (за книгата си „Изброими изкушения”). Съгласно статута на наградите, Пламен Антов тази година се присъедини към Екатерина Йосифова, Марин Бодаков и Михаил Неделчев в журито на наградата „Биньо Иванов”, а Колегията на награда „Памет”, която излъчи тричленното жури, поемащо отговорността за решението за определяне на нейния лауреат за тази година, се състои от проф. Георги Каприев, Иван Цанев, Иво Рафаилов, Палми Ранчев и Валентин Дишев.

   „Слънцестоене”-3 се организира от Колегиите на националните литературни награди „Биньо Иванов (за принос в развитието на българския поетически синтаксис)” и „Памет”, Национална мрежа „Култура на паметта”; читалище „Братство 1868”, община Кюстендил; Национален литературен фестивал „Глоси” и електронните списания за литература „Кръстопът” и DICTUM на ArsMedia, в сътрудничество с електронното списание „Баница”, със съдействието на „+това” и активната работа на Ренета Бакалова и Йоана Русева…

  Освен от първото „Слънцестоене” (чрез хиперлинка по-горе), в „Кръстопът” можете да изгледате подробен репортаж и от „Слънцестоене”-2, по време на което Екатерина Йосифова бе удостоена от Колегията на Национална литературна награда „Памет“ с „Отличие за извънреден принос „Едно“, а Методи Панайотов получи от Колегията на награда „Биньо Иванов“ “Почетен знак за принос в съхранението и интерпретацията на творчеството на Биньо Иванов” за неговата книга „Неразчетеният Биньо Иванов”.

9 коментара за “Известни са номинираните за литературните награди „Памет“ и „Биньо Иванов“”