„Сараевско Марлборо” от Миленко Йергович – още едно прекрасно попълнение в поредицата „Кратки разкази завинаги“

Публикувано от на септември 17, 2015 в 12:01 am.

Корицата на книгата   На 24 септември (четвъртък), от 18:30, в библиотеката на СУ ще бъде представено новото издание на сборника „Сараевско Марлборо” от Миленко Йергович (преводът е на Русанка Ляпова, корицата – отново на Люба Халева, изданието е във великолепната поредица на „Жанет 45“ „Кратки разкази завинаги”) – преработено, снабдено с бележки и допълнено с предговор от автора (на български език книгата е публикувана за първи път от друго издателство в малък тираж през 1998 г.). На 25 септември (петък) книгата ще бъде представена и в Пловдив, в Студио 1 на Радио Пловдив, от 18:30 часа.
  „Сараевско Марлборо” разказва за “нормалния живот при ненормални обстоятелства”. Кои са добрите и кои са лошите в страна, където от векове няколко етноса съжителстват най-естествено, докато нечии политически планове не ги изправят едни срещу други с оръжие в ръце и страх в душата? Лесният отговор е невъзможен и в този сборник с 29 прочувствени картини от началото на обсадата на Сараево (1992/93) Миленко Йергович нагледно показва защо.
  За света, в който се разгръщат историите от „Сараевско Марлборо”, в едно интервю за италианската преса отпреди 20 години авторът казва: „След смъртта на Тито през 1980 г. се завъди един шовинизъм, който аз наричам „примитивен” и чийто създател и глашатай е сръбският президент Милошевич. Той породи, като отражения, ред други шовинизми, които заразиха Хърватия и сега трагично разкъсват Босна. Светът не познава главните действащи лица в тази ужасяваща ситуация, поради което често я описва подсладено и мелодраматично… В Босна, да не беше нашествието на четниците, никога нямаше да избухне война. Никога за петдесетте години югославски живот тук не се е стигало до конфликт между различните етноси. И това не беше заслуга на комунизма, а на естественото съжителство на културите в Босна. Ако някой днес пише, че моята страна е раздирана от гражданска война, значи нищо не е разбрал от Югославия и особено от Сараево…”

(публикацията е подготвена по информация на издателя и чудесната поредица от ревюта в Goodreads, подготвяни и публикувани от Нева Мичева)

4 коментара за “„Сараевско Марлборо” от Миленко Йергович – още едно прекрасно попълнение в поредицата „Кратки разкази завинаги“”