„Пергамент” издаде книга с проза на Йорданка Белева – „Ключове”

Публикувано от на ноември 9, 2015 в 12:07 pm.

Корицата на книгата - неин автор е Иво Рафаилов  Новата книга с проза на Йорданка Белева – „Ключове” (Издателство „Пергамент“, ноември 2015 г., автор на корицата е Иво Рафаилов, редактор е Деян Енев) – е вече в книжарниците.
   Това е книга, в която партитурата на отсъствията е изпълнена с образи, а мелодията на липсите – плътна и осезаема, припомняща ни, че музиката на дъха не бива да бъде побирана в хармониите на добре акордирано пиано.
  Редакторът на книгата – Деян Енев – казва за нея: „Разказите на Йорданка Белева от новата ѝ книга „Ключове“ – са нещо като сертификат за докторска степен по читателство. След като ги прочетете и ви харесат, вие ще знаете, че разпознавате безапелационно добрата литература. Разказите от тази тъничка книжка, много точно озаглавена „Ключове“, са като опъната тетива точно в мига, преди да бъде изстреляна стрелата. Бъдете нащрек през цялото време, докато ги четете.
  Защото разказите от книгата разглобяват и после сглобяват света около вас по начин, който досега не ви е бил познат. Така те разглобяват и после сглобяват наново и вашите представи за възможностите на писането.
   Йорданка Белева е от твърде малобройната група на писателите-откриватели – на нов език, на нови изразни средства, на нова поетика.
   И накрая – тези разкази са побрали в себе си толкова искряща поезия, колкото само прозата на роден поет може да побере.
   „Ключове“ е сред книгите, към които човек се връща отново и отново. На такива книги в едни по-стари времена казвахме любими книги.”

  В електронното списание за литература DICTUM – най-старият и богат публично достъпен за свободно ползване мултимедиен архив, съхраняващ думи за книги и гласове на автори и литературни наблюдатели – напомняме – можете да чуете разговор с Деян Енев за „Ключове”.

Йорданка Белева в „Кръстопът”.
Йорданка Белева в DICTUM .

Коментарите са заключени.