За „Думи от другата улица” на Ваня Константинова

Публикувано от на декември 1, 2015 в 11:45 am.


Корицата на книгата - автор е Иво Рафаилов  „С тази книга Ваня ни връща към времето, когато сме били толкова забързани и толкова разсеяни, че не сме забелязали онова, което е искала да ни покаже. Но сега ще ни напомня винаги с деликатното си перо, с изключителната си ерудиция, с таланта си на художник, на музикант, на скулптор. Защото тази книга е мистична не само защото говори зад гърба на своя автор. А защото всяка дума в нея е цвят, тон и пластика. И не би оставила безразлични онези читатели, които за първи път ще се докоснат до това слово… Стихотворения, разкази, кратка проза, критика, дневници. Парчета живот в едно скромно томче. И произведения, писани в съавторство. Ваня Константинова не се скъпеше приживе, споделяше, подаряваше, общуваше. И ни респектираше. Обичаше и мразеше, гневеше се, плачеше, мечтаеше, градеше… Също като нас сега…
  Погледнете тази книга с усмивка, разгърнете я нежно, четете я, когато сте сами или сред приятели, подарете я. Ние, както казва Константинова, ще бъдем и „изкусни, стари и объркани”, но в това томче има рецепта как да се спасим.” – казва Силвия Томова в предговора на книгата.

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев) с Васил Прасков за книгата, събрала поезията, прозата, критическите и есеистични етюди на Ваня Константинова„Думи от другата улица” („Пергамент“, октомври 2015 г.). В записа ще можете да си припомните как Ваня Константинова четеше разказа си Strada Stretta и своето стихотворение хилофобия:

(първа публикация – в електронното мултимедийно списание за литература DICTUM – най-богатият публично достъпен и безплатен за ползване български архив с разговори и гласове на автори, преводачи, издатели, наблюдатели на литературния процес…)

1 коментар за “За „Думи от другата улица” на Ваня Константинова”