Валентин Дишев: из „Покрив (и други основания)”

Публикувано от на октомври 2, 2015 в 5:11 pm.

Една от илюстрациите в книгата  Чрез хиперлинка, който следва – заложен и в заглавието, с „клик”-ване на мишката можете да отворите или изтеглите за свободно лично ползване фрагмент от новата книга на Валентин Дишев – „Покрив” и други основания)”, съдържащ 16 стихотворения.

  За тази книга Стефан Иванов казва: „книга за трудното умиране, по-трудно и тежко от живеенето, да знаеш, че си тук и едновременно да не си, да си вече заровен, разпръснат, но да свети в теб не гореща светлина, а упорита и бяла, да капе, капките са точки. книга за това да си мъртъв постоянно и жив през цялото време. да си не на място и на двете, но да искаш да продължиш да устояваш.”

  „Езикът само привидно увисва зад външната стена в „сградата“ на тази книга (и в предходните четири постъпва така, но в никоя не е тoлкова преднамерено перфидно…), включително и като тема се преструва че увисва – с умелост, и пак изумително красиво, и то след като е детерминирал очертанията на ‘вътрешната крепост’ в архитектониката на книгата…
  „Пряко включване“ заскобя големите човешки теми и голямата тема – „домът“ (смърт, любов, памет са видени тук като домове)…
  Етажи няколко, с техните обитатели, няколко наратива в стих – колкото да положат фон на прозряното от философски изричащия, колкото да зададат… какво ли.. (?) – „контекст за раз-читане…”
– заявява Ваня Стефанова, обговаряйки чрез част от своите думи точно фрагмента, който имате възможност да прочетете.

  „В самия център на тази книга, онова, което повдига нейния покрив, разтваря го в семантиката на високото, е цикълът, обгърнат от „пряко включване“ – едно знаково изявление – „стълп“. Един цикъл, в който любовта трепти, разчита себе си, като синхронна духовна връзка с любимата и Него… и като отшелничество от суетата.” – допълва Димо Иванов отново за двата цикъла, които ви предлагаме.

  Предлагаме ви и да чуете как Валентин Дишев чете един от възможните аудиоварианти на книгата:

  Палми Ранчев: „Редове като последни думи, след които можеш да поемеш дъх, или и околните ще разберат – повече е невъзможно, а ти отдавна го знаеш.”

Коментарите са заключени.