„Пътуването” (The Trip) започва днес

Публикувано от на септември 1, 2016 в 8:32 pm.

     „Пътуването” – така наричат помежду си своята среща с градовете и хората на България седемте творци, подали си ръка през океана, за да споделят две седмици от живота си с пет български града, да потърсят вдъхновение – и представят това, което ги е вдъхновявало – в духовните и одухотворяващи пейзажи, които ще им предложат дните от днес до 12 септември. Те са визуалните артисти Кърт Гьоди и Кремена Тодорова, и писателите Дайан Тимъринг, А.Л.А. Ковингтън, Джанет Шнайдър, Катерина Стойкова-Клемър и Златна Костова.
    Кърт Гьоди и Кремена Тодорова запечатват образи от периферията на американската култура. Пътуват до Лос Анжелис, Индианополис, Ню Орлийнс, Сан Антонио и Портланд да фотографират хората, които живеят близо до автобусите и фотьойлите, захвърлени в покрайнините на тези градове. Колекцията от образи, резултат от тези пътувания, представлява едно несвършващо произведение на изкуството – „Захвърлен: САЩ”. С „Проекта за татуировки Лексингтън“ – публична артизява, в която думите на стихотворения се слагат като постоянни татуировки върху телата на 253 жители на Лексингтън – Кърт и Кремена основават глобално движение, обединяващо хората с еднакви татуировки, направени по едно и също време. „Любовни писма до света“ е тяхната последна серия от проекти с татуировки. А най-последната им творба е „Отучи се от страха и омразата“. Тя приканва всеки да се раздели със страха и предразсъдъците, като сътвори временни произведения на изкуството, които да включват съучастие. Кърт и Кремена са излагали свои общи творби в Воулдър, Индианополис, Лексингтън, Луивил, Онеонта, Сан Антонио и Венис Бийч.
     Дайан Тимъринг е родена в Луивил. Притежава бакалавърска степен (завършена с отличие) по комуникации и маркетинг от университета Вандербилт (Нешвил, Тенеси) и магистърска степен по изящни изкуства и литература от университета Сполдинг в Луивил, Кентъки. Има диплома за управление и политика на здравния сектор от университета Маями в Коръл Гейбълс, Флорида. Вицепрезидент е на HealtCARE. Определена е от Mediacal News като един от „20-те най-важни хора в здравеопазването за 2015“; избрана е във Финансовия комитет на Американската здравна организация. През 2009 г. тя издаде в съавторство с Е. Джозеф Стейър (президент и СЕО на HealtCARE) първата си документална книга, озаглавена „Моят Бог! Нашият Бог!“ и се надява да издаде своята първа художествена книга („Луната настойник“) през 2016 година. (можете да прочетете повече за Дайан и се свържете с нея чрез нейния уебсайт.
     А.Л.А. Ковингтън притежава магистърска степен по литература от университета в Сполдинг. Нейни разкази са публикувани във Флеър, Флаглър Ривю, списанието Туистед Вайн Литерари Артс, Декларейшън, Екуилибристс, в антологията Уумънс Уърк, а в Делмарва Ривю са публикувани нейни документални творби. Родена във Вирджиния, тя учи литература и творческо писане в университета във Вирджиния и право в университета Джорджтаун. Има юридическа практика във Вашингтон (DC), но живее и пише във Бетесда, Мериленд.
   Джанет Шнайдър защитава магистърската си степен по литература в университета в Сполдинг през 2013 г. и оттогава нейните разкази са спечелили Наградата Джон Гарднър за проза, трета награда в Конкурса за разказ на Стоунслад Къректив (2015 г.), поощрение в Конкурса за художествена литература и есе на Том Хауърд / Джон Х. Рийд (2015 г.), изборът на редактора в Пуулд Инк: празникът на писателите победители от Северно Колорадо, 2014 година. Тя има публикации в още няколко печатни и онлайн литературни списания, координира местни четения и писателски сбирки. От десет години обучава ученици от гимназиите в творческо писане.
     Златна Костова е журналист, преводач, поет и преподавател. Автор на предавания за Радио „Свободна Европа“ и БНР, и видео-интервюта за БТА. Превела е стотици филми и сериали („Ало! Ало!”, „Фолти Тауърс” „Приятели”, „Женени с деца”). Автор на стихосбирките „Врабче в черупка” („Дамян Яков“, 2012 г.) и „Отмъстителна поезия“ („Блек Фламинго Паблишърс“, 2016 г.).
     Освен на отличената с Национална награда „Иван Николов“ Как наказва Бог (ICU, 2014, на български), Катерина Стойкова-Клемър е автор на още четири стихосбирки: The Air around the Butterfly / Въздухът около пеперудата, The Most (Finishing Line Press, 2010, на английски), Неделимо число (Факел Експрес, 2011, на български) и The Porcupine of Mind (Broadstone Books, 2012, на английски). Родена в Бургас, от 1995 г. живее в САЩ.
     Програмата на пътуването предвижда срещи в София (на 1 и 2 септември), Пловдив (на 3-ти), гостуване на 4 и 5 септември в Троян, където в Галерия „Серякова къща“ (на 5 септември, в 18:00 часа), на срещата им с търсещите досег с изкуството в града, ще бъде открита и фотоизложба с 40 от произведенията на Кърт Гьоди и Кремена Тодорова; 6 и 7 септември са посветени на Бургас, като на 7-и, от 18:00 часа, в Галерия „Богориди“, е насрочено откриването на изложбата на Кърт Гьоди и Кремена Тодорова, част от световния проект „Любовно писмо към света”; на 8-и септември, като едно от събитията в програмата на тазгодишната „Аполония“, за 18:00 часа е насрочено представянето на книгата на Златна Костова „Отмъстителна поезия“. Последната спирка преди отпътуването на гостите от САЩ, ще бъде отново в София, на 11 септември…

Коментарите са заключени.