Две национални литературни награди приветстваха своите нови лауреати в Столична библиотека

Публикувано от на май 16, 2017 в 6:44 pm.

    На 15 май 2017 г. в Столична библиотека бяха обявени новите лауреати и връчени Годишната награда на Академия Liber в категорията „Концептуален дебют“ (книга с поезия)“ за 2016 г., както и Национална награда „На слънце време“ (за впечатляващ дебют в поезията на автор, неиздал първа книга).

     Седмият носител на наградата на Академия Liber в категорията „Концептуален дебют“ е Анна Лазарова за нейната книга Вкъщи всички вечерят отделно (припомняме, че наградата се връчва след допитване до не по-малко от 30 активно пишещи и публикуващи български автори, приемащи идеала на Академията за „чавек пишещ и свободен“).
     Предлагаме ви да чуете думите на Анна Лазарова след връчването на наградата (плакет и сертификат за издателски договор) от нейният носител за 2015 г. Георги Гаврилов (с молба за извинение за лошото качество на записа, дължащо се на високото ниво на фонов шум в залата):    Припомняме, че наградата „На слънце време“ се връчва след номиниране в резултат на мониторинг за дебютни публикации в съответната година в „Литературен вестник“, списанията „Съвременник“, „Страница“, „Море“, „Кръстопът“ и алманах „Света гора, с отчитане на представянето на номинираните на литературните конкурси „Веселин Ханчев“, „Боян Пенев“, „Георги Черняков“ и „Си искам живота“, последвано от гласуване на журито за цикъл стихове, представящ всеки от номинираните. По време на церемонията бе обявено, че след отварянето на анкетните карти с гласуването на членовете на журито на наградата „На слънце време“ (Аксиния Михайлова, Бояна Петкова, доц. Стилиян Стоянов, Анна Лазарова и В. Дишев) се е получила уникална ситуация, подтикнала организаторите (читалище „Биньо Иванов“ и Национална мрежа „Култура на паметта“) да търсят решение, непротиворечащо на регламента, който не предвижда „поделяне“ на наградата, което да не ощети никой от класираните като равни. Оповестеното решение бе тримата участници, събрали равен брой точки да бъдят обявени за лауреати на конкурса, а този от тях, който има присъдено в гласуването едно „първо място“ повече, да бъде вписан – пръв сред равни – като носител на наградата.
    Тримата лауреати на Национална награда „На слънце време“ за 2016 г. са (по „азбучен ред на „малките имена“, спазен и в последователността на публикуваните по-долу фотографии от церемонията по награждаването) Антонина Георгиева, Наталия Иванова и Теодора Лалова (всички те получиха плакет и сертификат, даващ им безусловното право да подпишат издателски договор със Scribens, който – по тяхно желание – може да бъде заменен с годишна стипендия в общ размер 600 лева за всеки от лауреатите). Носител на наградата за 2016 г. е Теодора Лалова, наградена и с паметен знак.

Антонина Георгиева по време на лауреатската вечер

Наталия Иванова по време на лауреатската вечер

Теодора Лалова по време на лауреатската вечер

Коментарите са заключени.