Катерина Стойкова: До имигранта, печащ ябълков пай

Публикувано от на април 21, 2009 в 11:03 pm.

Много добре знаеш
че няма
да ти хареса.

Мразиш кората на пая
топли ябълки
канела.

Въпреки това се гмуркаш
в готварската книга
обръщаш рецептата
в метрични единици
и създаваш
перфектен пай.

Децата ти го обичат.


Катерина Стойкова-Клемер

  Катерина Стойковар е родена в г. Бургас, но от 1995 г. живее в САЩ. В последните години дели времето си между слънчевото Черноморие и хълмовете на Кентъки. Работила е като хардуеърен и софтуеърен инжeнер и мениджър в IBM и Lexmark International. През ноември 2009 г. завършва MFA програма със специалност поезия от Сполдинг Юнивърсити в Луивил, Кентъки.
  Катерина пише стихове и проза на български и английски, превежда поезия между двата езика. Тя е основател и ръководител на общества и школи по поезия и проза в Лексингтон, Кентъки, където живее в момента.
  Нейни стихове са публикувани в български, американски, ирански, немски и италиански литературни вестници и списания. Нейни творби са номинирани за Pushcart, Best of the Web и AWP Intro Award. Автор е на двуезичната поетична книга “The Air around the Butterfly / Въздухът около пеперудата” (Факел Експрес, 2009), „Неделимо число” ( Факел Експрес, 2011) и англоезичната “The Most” (Finishing Line Press, 2010). През 2014 г. ICU Publishing издаде книгата на Катерина Стойкова-Клемър „Как наказва Бог”, отличена през същата година с първа награда в конкурса за Национална награда за поезия „Иван Николов“, последвана от „Птичка на перваза“ (ИК Знаци, 2017) и „Втора кожа“ (ICU, 2018).
  Катерина е заместник-главен редактор на английското издание на Public Republic , както и редактор в The Louisville Review. Тя е и водещ на „Акценти“ – седмично англоезично радиошоу за литература, изкуство и култура по WRFL 88.1, FM, Lexington 2-3 pm EST (21:00 до 22:00 часа българско време всеки петък). Записи от издания на предаването могат да бъдат прослушани чрез този архив.
  През януари 2010 г. основа Accents Publishing – издателство, чиято цел е да развива обмена на литература между различни езици и култури.


To the Immigrant, Baking an Apple PieYou very well know
you are not
going to like it.

You hate pie crust
warm apples
cinnamon.

Nonetheless, you dive
into the cookbook
convert the recipe
to metric units
and craft
the perfect pie.

Your children love it.


Катерина Стойкова-Клемър в DICTUM.
Катерина Стойкова-Клемър в „Кръстопът“.

36 коментара за “Катерина Стойкова: До имигранта, печащ ябълков пай”