Диптихът „Деиксис“ на Валентин Дишев

Публикувано от на май 7, 2017 в 10:34 am.

Втората част от диптиха  Чрез хиперлинковете в тази публикация можете да изтеглите и слушате в удобно за Вас време аудиозапис на прочита на Валентин Дишев на първата част от диптиха „Деиксис“ – „Покрив (и други основания)“ („Жанет 45“, ноември 2017 г.), както и да изтеглите за лично ползване .pdf-файл с електронен вариант на втората книга от диптиха – „И го живея“ (Scribens, 2016 г.)
  „Езикът е откраднат и в един съвсем онтологичен смисъл… „Губят плътта си думите” – в света, в който говори вече не Деецът, а Потребителят, включително самата плът на думите бива погълната по някакъв начин… те се превръщат в чиста по-казност, нямат тяло, в чийто обем да отекне техния живот, за да можем да чуем тяхната смърт или възторга на тяхното раждане (и нашето, своето). Да намеря някакъв път към възможността думите да се върнат към тези тежащи значения, към това, че всяка дума е свят, конструира и преподрежда света около себе си… това се опитвам да направя: да си върнем плътта, да се сътворим, да бъдем“ – казва за тетралогията „Теургия“, която диптихът „Деиксис“ завършва, Валентин Дишев.

  Ваня Константинова за това пътуване на автора: „Изкуството на гледането било за поетите, казват. Изкуството на виждането е за поетите-философи. Защото като провидиш, дългът изисква да го съобщиш, но така, че да е красиво и да изисква усилие за разбиране: лесното бързо се забравя и е неважно.“

Коментарите са заключени.