Дейв Егърс гостува в България за представянето на „Холограма за краля”

Публикувано от на юли 5, 2017 в 9:27 am.

mid-holograma_za_kralya   „Този роман ни напомня преди всичко, че Егърс е писател, и то писател от най-висока проба.. Изключително постижение във вече твърде внушителната кариера на Егърс – и извънредно необходимо четиво.“, пише за „Холограма за краля” San Francisco Chronicle. „Проницателна и безкрайно четивна притча за Америка в епохата на глобалната икономика – натрапчива, красива и тъжна. . . Егърс успява да насели фразеологията и тиковете на една забележимо американска мисловност точно толкова блестящо, колкото пресъздава в по-ранните си книги светоусещането на един суданец и един сириец. . . „Холограма за краля” е, освен много други неща, едно изтерзано изследване на това къде и как американците загубиха вяра в себе си”, заявява Пико Айър в New York Times Book Review, а Vanity Fair категорично заявява: „Егърс е с глава над всички когато става дума за писане на прочувствени, социално отговорни книги, съчетаващи репортаж и фикция”.

   Представянето на българското издание на „Холограма за краля” („Жанет 45”, юли 2017 г.), за което Дейв Егърс гостува в България, е днес – сряда, 5 юли – от 18:30 в СГХГ. Книгата и авторът ще бъдат представени от Георги Господинов.

Dave Eggers   Дейв Егърс е роден през 1970 г., в Бостън, Масачузетс. Автор, издател и застъпник на каузата за грамотност. Първоначално живее в Бостън и Илинойс и за известно време следва „Журналистика” в Университета на Илинойс, но смъртта и на двамата му родители за съвсем кратък период от време го принуждава да прекъсне учението си, за да се грижи за осемгодишния си брат Кристофър (Тоф). Двамата се преместват в Калифорния, където Егърс работи като сътрудник и редактор на редица списания и литературни сайтове. Още първата му книга, A Heartbreaking Work of Staggering Genius (2000) – мемоари, обогатени с постмодерни техники и фикционализирани сблъсъци, му донася мигновено признание и номинация за Пулицър.
    Мотивиран от идеята да създаде платформа за млади писатели, Егърс основава Издателска къща МакСуийнис, която започва своята дейност през 1998 с издаването на литературното списание Timothy McSweeney’s Quarterly Concern. През 2012 година „МакСуийнис” е поставена на седмо място в класация за най-иновативна медия в САЩ (редом с Туитър, Тъмблър и Редит; единствената друга „хартиена“ медия в челната десятка е Ню Йорк Таймс). Днес „МакСуийнис” е и издателство, което печата около 30 заглавия годишно. Известно е с необичайната си полиграфия и безупречния си вкус.
   826 Valencia – създадената през 2002 г. от Егърс организация с нестопанска цел със седалище Сан Франциско – е следваща стъпка в борбата за литературно образование. Това е писателска лаборатория, подкрепяна с труда на доброволци, за развитие на детската креативност и любов към книгите чрез програми, които включват безплатно обучение и уъркшопове по творческо писане. Скоро след това тя се разраства и сменя името си на 826 National, с филиали в 22 града по целия свят. ScholarMatch, сродна организация с нетърговска цел, основана през 2010 г., предлага програми за достъп до университетско обучение и финансиране на американски студенти.
    Няколко книги с художествена проза последват мемоарите на Егърс, сред които: Zeitoun (2009), документален разказ за американец от сирийски произход в Ню Орлийнс; What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng (2006) – финалист за National Book Critics Circle Award; А Hologram for the King (2012) – финалист за National Book Award; „Кръгът” (The Cirсle, 2013), в която изследва вредното влияние на дигиталната и социалната медия; Your Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They Live Forever? (2014) – включена в краткия списък на International Dublin Literary Award; Visitants (2015), сборник от пътеписи.
   Егърс е носител на Литературната награда за мир Dayton и наградата на Аmnesty International Chair (2015), която се дава за изключителни заслуги в борбата за човешки права.

    В публикацията са използвани и текстове и снимков материал, предоставени от „Жанет 45“.

Коментарите са заключени.