Представяне на романа на Роберто Каласо „Сватбата на Кадъм и Хармония“ (Изд.Панорама, 2017 г.): Видеозапис

Публикувано от на март 5, 2018 в 5:38 pm.


   На 27.02.2018 г. в „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл“ (София, ул.Стефан Караджа 22) беше представен романа на Роберто Каласо „Сватбата на Кадъм и Хармония“ (Изд.Панорама, 2017 г.). Книгата представиха Валентин Дишев и преводачът от италиански Толя Радева.

   Роберто Каласо е роден през 1941 г. във Флоренция, Италия. След класическия лицей завършва английска литература в Рим. Работи в издателство „Аделфи“ от основаването му през 1962г. , става негов издателски директор, после президент. Пише прочутите си текстове на четвърта корица за над 1000 книги. Романист, есеист, издател, носител на редица отличия на разните си поприща, Каласо е смятан за литературна институция сам по себе си. От 80-тe години се посвещава на творба в части, всяка от които изследва различна материя: „Крахът на Каш“ (1983), „Ка“ (1996), К(2002), „Фоли Бодлер” (2008). Втори в поредицата – романът есе „Сватбата на Кадъм и Хармония“ (1988) му донася Европейската награда за есеистика „Шарл Вейон“ и френската Награда за най-добра чуждестранна книга.
   Защо древна Гърция е Древна Гърция? Защо без нея не 6ихме били това, което сме – и какво сме? Мислим, че познаваме митологията й: низ увлекателни приказки за богове и герои. Но изпод перото на Роберто Каласо тези приказки ни се разкриват в смайваща плетеница от многолики и противоречиви версии, за да ни поведат по неподозирани пътеки. Какво е митът? Къде са изворите му? Защо никога не живее сам, а винаги негови варианти се спотайват в сенките? Със своя поразителен, бездънен, провокативен прочит, понякога суров до жестокост, другаде тайнствен до непроницаемост или разтърсващо поетичен, Роберто Каласо не дава отговори, а пръска около нас късчета огледало, за да се взрем и познаем себе си: кои сме, откъде идваме и къде отиваме.


1 коментар за “Представяне на романа на Роберто Каласо „Сватбата на Кадъм и Хармония“ (Изд.Панорама, 2017 г.): Видеозапис”