Тодорка Минева: Тези разкази трябва да стигат до хората, без значение дали в системен вид, като строга хуманитаристика или като литература

Публикувано от на юни 1, 2019 в 6:37 pm.


  На Пролетния базар на книгата в НДК Издателство „Сонм“ представя две свои нови книги: „Уморени разкази“ от Антун Густав Матош (в превод от хърватски на Христо Попов) и „Курс по обща семиотика“ от Жан-Мари Клинкенберг (преводът от френски е на Красимир Кавалджиев, редактор на изданието е доцент Мая Горчева)

  За двете книги можете да чуете повече в разговора (на Валентин Дишев) с главния редактор на „Сонм“ Тодорка Минева, който ви предлагаме:


  Антун Густав Матош (1873–1914) e хърватски поет, писател, публицист и критик, ярък представител на модернизма в хърватската литература. В гротескно-фантастичния цикъл „Уморени разкази” действието има символично значение и подчертава пропастта между реалния живот и идеалния свят, в който властват любовта, красотата и хармонията. Героите в тези разкази са социални аутсайдери, бохеми, скитници, творци и мечтатели, често недъгави или невротици, идентичността им не се корени в презираните от тях обществени отношения, а в усещането за принадлежност към определени естетически и творчески кръгове.
  На 12 юни (сряда), от 16:00 часа в Пловдив (в Народна библиотека „Иван Вазов“, ул. „Авксентий Велешки“ № 17) ще се състои представяне на поредицата „Прозата на европейския декаданс“, включваща знакови произведения на малко познати на българския читател европейски писатели от началото на 20. век: руския символист Фьодор Сологуб („Тежки сънища“, прев. Здравка Петрова), холандеца Луи Куперюс („Психея“, прев. А. Данчева-Манолова), унгареца Михай Бабич („Халифът-щърк“, прев. Светла Кьосева), хърватина Густав Матош („Уморени разкази“, прев. Хр. Попов), белгиеца Жорж Роденбах („Призванието“, прев. Т. Минева) с участието на преводачите. Събитието е част от тазгодишното издание на „Пловдив чете“.

  Жан-Мари Клинкенберг (р. 1944) e белгийски езиковед и семиотик, професор в Лиежкия университет, където преподава и френскоезична литература (главно белгийска и квебекска). Дълги години е бил представител на Белгия в Международната асоциация по семиотика и вицепрезидент на Международната асоциация по визуална семиотика. Член на Белгийската кралска академия и председател на Висшия съвет по въпросите на френския език в Белгия. Сред многобройните изследвания, които е осъществил сам или в рамките на световно известната Група μ, се открояват: “Обща реторика” (1970), “Стил и архаизъм в Легенда за Уленшпигел” (1973), “Реторика на поезията” (1977), “Езици и колективи” (1981), “Реторичният смисъл” (1992), “Трактат за визуалния знак” (1992), “Пет лекции по семиотика и реторика” (1996) и др.
  Премиерата на „Курс по обща семиотика“ е насрочена за 19:00 на 6 юни (четвъртък), в Ректорска зала 1, на СУ „Св. Климент Охридски“ и с участието на Юлиан Жилиев, преводача Красимир Кавалджиев и Мая Горчева.

Плакатът е на „Сонм“, а Пролетния базар на книгата продължава до 19:00 утре, 2 юни (неделя).

Коментарите са заключени.