Марин Бодаков за „Земя и любов“ на Маргарита Серафимова

Публикувано от на март 29, 2020 в 11:59 pm.


Думи, произнесени на премиерата на книгата

   „Твоите стихотворения се осъществяват на границата на стихиите – там, където сушата и водата се смесват и топлината от срещата поражда живот. В този смисъл бих превел заглавието на книгата като Земя и море – за да насоча към онова океаническо чувство, за което говори Фройд; чувството за сливане и щастливо изпълване с мирозданието, за обладаване и обладаност, за начало и край на времената в точно този момент, сега. И, разбира се, за двойка. Двойка и всичко. Удивление от двойката. Удивление от всичкото. И безкрайно приемане на даденостите на природата и живота. В твоите стихотворения има някаква стремителна наивност, стремителна невинност, безогледна спрямо традициите, спрямо конвенциите, преди всичко свободна. И таза свобода излъчва еротика. Тя е опиат. Аз невинаги разбирам всичко, под блаженото спокойствие на стихотворенията усещам категоричността да се боричка с тайните, усещам напращяло здраве и безцеремонност. Сякаш думите в тези съзвездия от няколко поетически мига, съставящи един текст, са издути от светлина, сочни, ярки, хиперреалистични. Ти си царица, ти си императрица, ти владееш всичко. Този бряг е южен, от него се виждат архипелази от думи, които ти обикляш с лодка или кораб. Той още е античен и винаги ще бъде, още е ислямски и винаги ще бъде, още прелива от чувственост в едно вечно настояще, където любовта е справедливост. Ти си в двойка с друг човек, с ястреб или зюмбюл. Двойката е всичко. Доблестната голота е всичко“.

Маргарита Серафимова в Кръстопът.

   Книгата съдържа и 15 великолепни композиции (като тези, които виждате в тази публикация) от стихове на Маргарита Серафимова и фотографии на Милен Нейков.

   „Земя и любов“ може да бъде закупена самостоятелно или заедно с други прекрасни издания, като така ще помогнете и за оцеляването на уникалното пространство за култура „Хралупата“.

   Можете да закупите „Земя и любов“ и от „Български книжици“.

Коментарите са заключени.