Georgi Gospodinov / Георги Господинов

Публикувано от на октомври 23, 2020 в 11:20 pm.


  Георги Господинов Георгиев (1968, Ямбол) е поет, писател и драматург, чиито произведения са преведени и издадени в над двадесет страни. Автор на стихосбирките „Лапидариум“, „Черешата на един народ“, „Писма до Гаустин“ и антологичната „Балади и разпади“ (2007). Автор на „Естествен роман“ (най-превежданата българска книга след 1989 г.), „Физика на тъгата“ (2011), Времеубежище (2020) и др. Рецензиран в издания като „Нюйоркър“, „Гардиън“, „Вилидж войс“. Лауреат на десетки международни и национални отличия и награди.

  Georgi Gospodinov Georgiev (1968, Yambol) es un poeta, escritor y dramaturgo. Sus obras han sido traducidas y publicadas en más de veinte países. Es autor de las colecciones de poesía: El cerezo de un pueblo, Cartas a Gaustin y la antología Baladas y ruinas. Autor de Una Novela Natural (1999; el libro búlgaro más traducido a partir del año 1989), Física de la tristeza (2011), Tiemporefugio (2020) entre otros. Mencionado en revistas como „New Yorker“, „The Guardian“, „Village Voice“. Ha recibido la Orden de “ San Cirilo y Metodio” – primer grado, así como múltiples premios y reconocimientos nacionales e internacionales.

  Участва в София ГлосиФест – 2020/есен, като автор, включен в „И тревите ще ни назоват“ – малка антология за колумбийска и българска поезия“, в превод и подбор на Александра Евтимова, както и във филма „И всички други неща“, който бе част от фестивалната програма.Времето е неутронна бомба

нищо няма да бъде съборено
къщите ще си стоят
улиците ще си стоят
черешата в двора ще си стои
само нас няма да ни има
това беше урокът
за неутронната бомба

знам оттогава
смъртта е череша
която зрее без менEl tiempo es una bomba de neutrones

nada será derribado
las casas quedarán
las calles quedarán
el cerezo en el patio quedará
solo nosotros no estaremos
esa ha sido la lección
sobre la bomba de neutrones

desde entonces sé que
la muerte es una cereza
madurando sin mí

  Публикацията допълва и рубриката „Мостът“, резултат от проекта на Александра Евтимова „Мост между Колумбия и България“ (Puente entre Colombia y Bulgaria).

  София ГлосиФест – 2020/есен бе подкрепен от Програма „Солидарност в културата“ на Столична община.


  Предлагаме ви и да изгледате „И всички други неща“:

Коментарите са заключени.