Laura Cardona / Лаура Кардона

Публикувано от на октомври 28, 2020 в 9:40 am.


  Лаура Кардона е родена през 1991 г. в Апартадо, Антиокия (Колумбия). През 2009 г., на 17-годишна възраст, тя печели наградата „Los sueños de Luciano Pulgar“ от Подсекретариата за култура в Белo, в категорията за младежи, жанр поезия. В същия литературен конкурс печели наградата в категория за възрастни през 2014 г. с поетична творба, озаглавена “Día”. През 2015 г. излиза дебютната ѝ книга „Marolas“, наградена от Института за култура и наследство на Антиокия. В момента учи Испанска филология в Антиокийския университет и е част от координационния комитет на Международен литературен фестивал „Андрес Бело“ (JILAB).

  Laura Cardona nació en Apartadó, Antioquia, el 23 de diciembre de 1991. En el 2009, a sus 17 años, obtuvo el premio Los sueños de Luciano Pulgar de la Subsecretaría de Cultura de Bello, en la categoría jóvenes, género poesía. En este mismo concurso literario obtuvo el premio en categoría adultos en el 2014, con un conjunto poético titulado Día. En el 2015 publicó su opera prima, Marolas, ganadora de Estímulos al Talento Creativo del Instituto de Cultura y Patrimonio de Antioquia. Actualmente estudia Letras: Filología Hispánica en la Universidad de Antioquia y hace parte del comité coordinador de las Jornadas Internacionales de Literatura Andrés Bello (JILAB).

  Участва в София ГлосиФест – 2020/есен, като автор, включен в „И тревите ще ни назоват“ – малка антология за колумбийска и българска поезия“, в превод и подбор на Александра Евтимова.Ранна утрин

Всеки момент е просто полет.
Така разтвореното цвете расте още една сутрин,
така
ръцете ми, изгубили една голяма любов, предсказват
син вятър от птици и мъгли.

Колко утрини умират в човека!Madrugada

Cada instante es apenas una fuga.
Así la flor abierta cultiva otra mañana,
así
mis manos extraviadas un alto amor predicen
en este viento azul de pájaros y nieblas.

¡Cuántas madrugadas fallecidas en el hombre!


  Публикацията допълва и рубриката „Мостът“, резултат от проекта на Александра Евтимова „Мост между Колумбия и България“ (Puente entre Colombia y Bulgaria).

  София ГлосиФест – 2020/есен бе подкрепен от Програма „Солидарност в културата“ на Столична община.

Коментарите са заключени.