Красимир Лозанов: И двата романа показват много задълбочен, релефен и интересен прочит на миналото

Публикувано от на октомври 29, 2021 в 5:05 pm.

  С тези думи завърши разговорът на Валентин Дишев с Красимир Лозанов за „По релсите“ от Невена Митрополитска и „Направени от вина“ на Йоанна Елми.
   Предлагаме ви да чуете този разговор:
  „Този роман разказва с финес, лекота и съпричастност моменти от историята на евреите в България – и на оцелелите, и на депортираните. Текстът допълва и усложнява образа на миналото, намесва темите за чуждостта и емиграцията, за сложността да бъдеш и да останеш добър и за трудното удържане дори на онези нишки, които ни свързват с най-близките.“ (Амелия Личева).

   Невена Митрополитска е родена в София през 1969 г. Завършила е руска и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, библиотекознание и информационни науки в Université de Montréal. Автор е на романите „Анна и планината“ (2015 г.), „Дарът“ (2019 г.) и „По релсите“ (2021), издадени от „Жанет 45“. От 2002 г. живее със семейството си в Монреал (Канада).


  „Роман, който влиза с взлом в детската стая на Прехода, взривява премълчаното, хваща за гърлото и започва един разговор, болезнен, но и разбиращ. Разговор, който отдавна трябваше да бъде проведен, в който има напускане и завръщане, американска мечта по неволя и вина по български. Смело, талантливо и остро писане с ум, талант и сърце. Един от най-силните дебюти, с които съм се срещал в последните години. Незаобиколим.“ (Георги Господинов).

  Йоанна Елми (1995) пише публицистика и проза. Част е от екипа на независимата медия „Тоест“, работи и с Асоциацията на европейските журналисти – България, нейни текстове са публикувани и в други медии. Завършва англицистика и международни отношения в Париж, продължава с магистратура в сферата на социалните науки в Амстердамския университет. През 2018/2019 печели националната стипендия „С усилия към звездите“, към фондация „Културни перспективи“, в рамките на която поставя пиесата „Нарцис и Ехо“. Родена в София, днес живее между България и САЩ.

Поръчайте си „По релсите“.

Поръчайте си „Направени от вина“.

Коментарите са заключени.