Неделник

Публикувано от на февруари 13, 2022 в 2:35 pm.


  „Неделник“ е новата ни инициатива, която иска да ви предлага четива, аудио и видео, достатъчни да пътувате с часове в света на литературата, че и – занапред – за „цяла неделя“. Ще го правим като насочваме вниманието ви – чрез кратки описания и вградени в тях директни хиперлинкове – към „места в мрежата“ (списания, сайтове, блогове, влогове, подкасти, „канали“ в YouTube и т.н.), които последователно защитават вглеждането си в литературата като отговорна и смислена мисия; „места“, подкрепата и уважението си към които изразяваме и по този начин. Ще ви предлагаме и съдържание, насочено към по-неопитна и млада аудитория, „говорещо“ на по-близък за нея език, за да подкрепим и това усилие за приобщаване към книгата и четенето…

Днес ви предлагаме

  „Лаборатория за световна литератураа“ е неформална група към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, която се заема с обхождането на световна библиотека по принципа на разноречието и неочевидните съседства. Изследователите не се страхуват от литературната теория и пазят залозите, които идват от дългите сенки – от традицията на хуманитарните науки и филологията.

 Днес ви (1) предлагаме да изгледате шестия епизод от поредицата „Festina Lente“ – един разговор с проф. Александър Кьосев за „Чевенгур“ на Андрей Платонов.

 Предлагаме ви и (2) петия епизод от поредицата – един разговор с проф. Ангел Ангелов за „Декамерон“ на Джовани Бокачо.

Препоръчваме ви да се абонирате за YоuTube канала на „Лаборатория за световна литература“ и/или неин подкаст.  „Литературни разговори“ (с Антония Апостолова) вече има своето важно и различимо място в проследяването, възпроизвеждането и създаването на литературния контекст у нас. Днес ви предлагаме да прочетете там:

(3) Никола Петров: Грозно е онова, което все още не възприемаме за красиво.

(4) Маламир Николов: Всеки, който твори, трябва да мисли за себе си като за войник.

(5) Теодора Лалова: Има някаква чудесна свобода в това да възприемаш обикновеното като събитие.

Препоръчваме ви да следите новото в „Литературни разговори“ (с Антония Апостолова).  „Литературен вестник“ със сигурност няма необходимост да ви представяме. Днес искаме да насочим вниманието и интереса ви към няколко публикации там:

(6) Поезия на Силвия Плат.

(7) Откъс от „Завръщането на Буда“ от Гайто Газданов (под печат в издателство“Аквариус“ в превод на Даря Хараланова).

(8) „Аналогия и ирония“ от Октавио Пас (в превод от от испански: Мария Георгиева-Монтеро.

(9) Дария Карапеткова: За новата стихосбирка на Амелия Личева „Потребност от рециклиране“ („Лексикон“).

(10) Антония Апостолова – „Шекспир зад храстите“: Серафимите и „обикновеното чудо“ в разказите на Светла Георгиева„Потребност от рециклиране“ („Жанет 45“).

Следете новото в „Литературен вестник“, купувайте си изданието му на хартия…  В „Собствена стая“ Стефани Калчева ни предлага и своите отзиви за книги, съчетаващи емпатия с прецизност и ерудиция. Днес искаме да насочим вниманието и интереса ви към два от тях:

(11) За „Направени от вина“ („Жанет 45“) на Йоана Елми.

(12) За „Другото време“ („Жанет 45“) от Нели Станева.

Не забравяйте да следите за новото в „Собствена стая“  „Всяка книга си има история“ е подкаст (поддържан от FOX book café) за книги и историите около тях и техните автори, разказани от Кремена Димитрова и Деси Алексиева. Днес ви предлагаме да чуете епизода

(13) „Съм или сме“, посветен на новата книга на Елица Мавродинова.


  В своя YouTube канал „ArsMedia“ предлага записи от събития, както и собствени видеопродукции. Днес ви предлагаме да си припомните

(14) „И всички други неща“, един филм за Цочо Бояджжиев и Георги Господинов, предлагащ пътуване в няколко смислени свята.

  От аудиоантологията ГласНи днес ви предлагаме да си припомните

(15) едно неозаглавено стихотворение на Йорданка Белева, прочетено от самата нея.

  Освен работата си за „Музейко“, издателствата „Арс“ и Scribens, „Хралупата“, видеомонтажи като този, който видяхте в „И всички други неща“ (и още толкова други неща), Анна Лазарова прави и свой видеоблог – „Ани и други работи“ (можете да се абонирате за него ), един от епизодите на който ви предлагаме:

(16) „Питам книгите…“.


Надяваме се това първо пътуване с „Неделник“ да ви е било полезно и приятно, а следващата неделя то ще бъде още по-богато…

Коментарите са заключени.