15 години „Арс“ и 5 години Scribens

Публикувано от на март 1, 2022 в 8:19 pm.  Издателство „Арс“ е основано през 2007 г. от Валентин Дишев, като развитие на издателската програма на „Арс“ ООД (Благоевград, 1997 г.). През 2017 г. Валентин Дишев и Георги Гаврилов основават Издателство Scribens, като обединяват силите си и в развитието на „Арс“ (вече като импринт на „ЛитПрес“ ЕООД, София). По-късно към творческия и маркетингов екип на издателствата се присъединяват и Анна Лазарова и Божидар Димитров, а днес издателствата работят като издателска група, обединяваща маркетинговото им представяне и съгласуваща издателските им политики.

  При създаването си Издателство „Арс“ (а за предисторията на историята му виж тук) има за своя мисия да даде възможност да бъдат издавани автори, непринадлежащи към нито едно от крилата на тогавашното литературно статукво, обединили се – въпреки различията във формата на литературните си търсения – в набралия голяма популярност тогава „Форум за литература и хора „Глоси“, като „място“ за срещи на над 70 автори от цялата страна за творчески дискусии, обсъждане на идеи, опити за „обективиране“ на постиженията и др. Тогава „Арс“ започва да издава и тримесечника за литература „Глоси“, а в същата 2007 година инициира и основаването на „Национален литературен фестивал „Глоси“, на чието първо издание в Благоевград присъстват 43 автори от цяла България.

  В последващото си развитие издателството запазва първоначалната си идея да обединява, да търси, открива и издава (предимно) млади български автори, невписващи се в конвенциите на доминиращи „идеологии“, „кръгове“ и „пазара“.
  За 15 години то издава 45 дебютни книги на български автори (70% от портфолиото му), като сред „дебютантите“ на издателството откриваме някои от най-различимите днес имена на съвременната българска поезия и проза: Ина Иванова, Владислав Христов, Иван Димитров, Левена Филчева, Мирослав Христов, Христо Мухтанов, Яна Пункина, Радослав Чичев, Стефан Гончаров, Петя Хайнрих, Милен Миланов, Валентин Дишев, Ренета Бакалова и др., както и „жанрови дебюти“ и книги на Ваня Константинова, Петър Чухов, Иво Георгиев, Мария Серафимова, Венцислав Стайков, Георги Гаврилов и др.
  Авторите на „Арс“ вече имат в портфолиото си над 200 национални литературни награди, сред които номинации и награди и от най-престижните: „Иван Николов“, „Христо Г. Данов“ и „Христо Фотев“, а отличията им от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ са повече от дузина, сред които и две големи награди „Бронзов Пегас“ (за книгите на Радослав Чичев и Лора Шумкова).

  През 2020 г. и 2021 г. Издателство „Арс“ публикува серия от изключителни книги на дебютиращи автори, които вече привлякоха вниманието и на критиката – изразено чрез изключително ласкави рецензии – и на читателите: „Човек с бинокъл“ на Наталия Иванова, „В такива следобеди“ на Теодора Лалова, „Познах те по сянката“ на Калина Линкова, „Човекът, който си тръгва“ на Камелия Панайотова, „Хроники на сходствата“ на Зорница Иванова, „Академия за китове“ на Виолета Златарева и „Гробище за слонове“ на Златина Димитрова.

  След създаването си Издателство Scribens също бързо се превърна в „незаобиколима част“ (по израза на Антония Апостолова) от съвременната българска литература и издателски „пейзаж“.

  Изключителен пробив бе възстановяването на ново и изключително високо ниво на угасналата традиция за „биографични книги“ на български музикални групи чрез серията Scribens acoustic, в която бяха публикувани луксозните многостранични книги с немислим до този момент документален текстов и снимков материал, както и разговори с основателите и членовете на групите „Остава“ и P.I.F. („аз I остава“ и „Приказката P.I.F.“), доразвита и чрез „Остава – думите“ (книга, съдържаща текстовете на всички песни на групата). В редколегията на поредицата, като съставители и редактори, са Георги Гаврилов, Мария Куманова и Наталия Иванова.

  В портфолиото си Scribens вече има великолепни и отличени „дебюти“ като тези на Маламир Николов („Въпрос на оцеляване“), Мария Куманова (inclavo), Ева Гочева („Съвсем друга история“) , Кристина Апостолова („Калима“), Денис Нуф („Коридори“), Симона Алекс („Червилото на кметицата“), „жанрови дебюти“ в поезията на Нинко Кирилов и Крис Енчев, както и три приносни книги в областта на хуманитаристиката („Етюди по експериментална хуманитаристика“, „Антични реминисценции във възрожденската книжнина“ и „От интенционалност към интензионалност“). Сред различимите автори, издавани от Scribens, са и Свежа Дачева, Антония Атанасова, Теодора Тотева, Стефан Гончаров и др. Scribens е издател и на отличената с Национална награда за поезия „Иван Николов“ книга „И го живея“, а книгата на Маламир Николов само няколко месеца след публикуването си вече бе номинирана за наградите „Иван Николов“ и „Христо Фотев“…

  Вярвам, че и за двете издателства това наистина е само началото на един запомнящ се път.

Автор: Десислав П. Георгиев

Коментарите са заключени.