Анжел Вагенщайн на 100

Публикувано от на октомври 17, 2022 в 10:23 am.

На 17 октомври отбелязваме 100-годишния юбилей на един от най-ярките примери за морална последователност, защитена с бляскав талант, в българската култура – Анжел Вагенщайн. Официалното честване ще се състои на същата дата, от 18:00 ч., в Дома на киното в София, в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри.

Прочети още: Анжел Вагенщайн на 100

Можете да чуете Анна Лазарова с информация за събитието:

По този повод издателство „Колибри“ предлага на читателите ново, „бисерно“ издание на двата му знакови романа „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“. Преди броени дни излезе от печат и специално илюстровано издание на „Съновидение за св. Борис I“, също посветено на достолепната годишнина.
Заедно с романа „Далеч от Толедо“, преиздадените за юбилея „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“ оформят своеобразен триптих, посветен на съдбата на европейските евреи през Втората световна война – един разтърсващ и пленителен разказ за мътния въртоп на една преломна епоха, за пъстротата на човешките характери и краха на илюзиите, за сложността на живота, който е безсърдечно кратък, а човешката надежда – неутолима.
„Петокнижие Исааково“ получава Награда „Христо Ботев“ за 1998 г. и Литературната награда Adei Wizo (2010 г.), а „Сбогом, Шанхай“ – на Наградата за европейска литература Жан Моне (2004 г.). Седемте книги на Анжел Вагенщайн са издадени в 13 страни, а той е носител на френското звание „Офицер на Ордена за заслуги към нацията“ и Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ (2013 г.). Сценарист е на 52 игрални, документални и анимационни филма (сред тях са и „Езоп“, с режисьор Рангел Вълчанов, „Звезди в косите, сълзи в очите“ – режисьор е Иван Ничев, „Борис I“ – под режисурата на Борислав Шаралиев, и др.), произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина.

Навръх рождения ден на Анжел Вагенщайн, на 17 октомври от 18:00 ч., в Дома на киното, ще бъде излъчено и негово обръщение към всички приятели, ще бъде дадена думата на всички официални лица, дошли да го поздравят, а и всеки, който желае да поднесе своите поздравления по случай големия юбилей, ще може да се обърне на място към Жаклин Вагенщайн.

Тържественото събитие ще бъде увенчано с прожекция на филма „Звезди“ на реж. Конрад Волф, копродукция на България и ГДР по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата награда на журито в Кан и с номинация за „Златна палма“. Според критиката „Звезди“ без съмнение е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос и трагедията на „малкия човек“ във време на война. За съжаление, тази изящна интимна драма, разгърната на смразяващия фон на Холокоста, е била забранена в България, защото засяга неудобната тема за депортираните евреи от Беломорска Тракия към лагерите на смъртта. Прожекцията на 17 октомври е единствената възможност да бъде видян този надвременен шедьовър на голям екран в обновено дигитализирано копие.

Коментарите са заключени.