Школата – следваща стъпка

Публикувано от на декември 7, 2023 в 8:53 pm.

Дни преди края на програмата на „Близък прочит“ дойде края на пътуването в „Школата – следваща стъпка“, тазгодишният нов модул в развитието на Школата, посветен на темата „редактиране на книга“. Тази година бе плодотворна за авторите, съучастници в различните модули и „набори“ на „Школа за литература и хуманитаристика „Глоси“.

Появиха се «Краят на думите» на Мила Люцканова, «На сантиметър от чудото“ на Теодора Тотева, «Пробуждането на Евридика» на Ренета Бакалова, «Вечночервено» на Ева Гочева, «Детска стая под наем» на Анна Лазарова, «Последният Буенос Айрес» на Георги Гаврилов, «Сънища в градината» на Велимир Макавеев, «Сол» на Антонина Георгиева, «На юг от устните, на запад от сърцето» на Свилен Иванов, редакционно бяха приключени и новите книги на Христо Мухтанов и Александър Христов «Полюсът на дните» и «Не»…

„Последният Буенос Айрес“ на Георги Гаврилов е сред „Книгите на Литературен вестник“ и е сред посочените от Митко Новков за литературно събитие; „Детска стая под наем“ на Анна Лазарова е посочена в рубриката „Избор на редактора“ от Мария Калинова, Митко Новков посочва като литературни събития за годината в поезията и „Пробуждането на Евридика“ на Ренета Бакалова, „Вечночервено“ на Ева Гочева, „Детска стая под наем“ на Анна Лазарова и „Сърце и липи“. „Последният Буенос Айрес“ бе номинирана за годишните награди на „Перото“, както и за националната награда „Иван Пейчев“, „Сънища в градината“ на Велимир Макавеев бе отличена с голямата награда „Бронзов Пегас“ в раздел „Поезия“ на конкурса „Южна пролет“, както и с годишната награда „Перото“ в раздел „Дебют“… и това далеч не е всичко.

За втора поредна година заниманията в Школата бяха подкрепени от програма „Творческо развитие“ на НФК. И докато се подготвяме, препоръчват организаторите, за новите пътувания в света на и чрез Школата, предлагаме ви да изгледате онези над 15 часа видео, включени в плейлистата по-долу, от срещите в „Близък прочит“ през тази година, срещи, породили поне два пъти по 15 часа обсъждания и дискусии в работните заседания на Школата. Плейлистът започва със срещата с Наталия Иванова и съдържа видеозаписи от още 16 срещи:
(

Коментарите са заключени.