Срещу/Стената

Публикувано от на май 3, 2024 в 8:52 am.

През изминалата 2023 г. инициативата „Срещу/Стената“, която е част от програмата на „Домът“ – център за култура и дебат и Национален фестивал „Глоси“, организира и спомогна за провеждането на месечни срещи между автори и публика в София. Стоящите зад тази инициатива са Ана Цанкова и Христо Мухтанов. Гости – с малки изключения – бяха най-вече съвременни български поети, които най-често представяха своите последни книги, а също и други текстове от творческата си биография. Събитията се провеждаха в няколко различни заведения, превърнали се в артистични средища.

Ана Цанкова и Христо Мухтанов
снимка: Диана Юсколова

Сред поканените автори в началото на годината бяха: Милена Ангелова – която все още не е издала своя книга, но нейни текстове могат да бъдат прочетени в литературното интернет пространство, Камелия Панайотова – автор на стихосбирката „Човекът, който си тръгва“ („Арс“, 2020), която също така представи и нови свои текстове, Красимир Вардиев – автор на няколко стихосбирки, сред които отличената с награда „Иван Николов“ през 2017 г. „С(р)амота“ (изд. „Да“), Виолета Христова – утвърдено име в българската поезия, а също издател и основател на литературен кръг „Смисъл“.

На 22 май в бар „Шрьодингер“ се състоя четене на три авторки: Калина Линкова, Илияна Генова и Доротея Василева, чиято идея бе да се представи разнообразието, но и близостта в темите, за които и трите пишат. Съчетаването на различните поетични гласове, искреността и емоцията на прочита, както и цялостната атмосфера на вечерта допринесоха за топлото посрещане на поезията им от страна на публиката.

На 14 юни, след като вече бяха ясни резултатите от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, отново в бар „Шрьодингер“, се състоя вечер на трима от отличените автори, дебютирали с поезия, а именно: Велимир Макавеев – носител на голямата награда от конкурса за стихосбирката „Сънища в градината“ (изд. Scribens), Ивона Иванова – „Асистолия“ (изд. „Библиотека България“), Йоана Стоянова – „Флуидни ядра“ (изд. Scribens). Така не само беше дадена сцена на забелязаните от журито автори, но и посочена важността на този конкурс за новата българска литература.

След кратка почивка, през октомври бяха организирани две събития. В бар „Шрьодингер“ на 18 октомври се състоя поетичната вечер на Надежда Тричкова – автор на „Лентата е почти изснимана“ (изд. „Жанет 45“) и Габриела Манова – „Навици“ (изд. „Жанет 45“). През годините двете авторки са били отличавани в младежкия конкурс „Веселин Ханчев“, както и в конкурса „Южна пролет“. Стихотворенията, които те избраха да представят, се вплитаха в обща тематика, макар и със своя специфика и нюанс, като публиката забеляза изяществото, с което те бяха успели да постигнат преливане от едни текстове към други.

В бар „19“ на 30 октомври свои текстове представи Момчил Миланов. Автор на един роман – „Лято в Бурландия“ (изд. „Аквариус“), Миланов избра да представи на публиката съвсем нови текстове – кратки стихотворения, микро разкази с поетичен оттенък, както и кратък откъс от своя бъдеща творба. Комбинацията от форми, подредени с концептуален замисъл, допринесе за спечелването на публиката и нейното въвличане в историите, които бяха представени.

На 22 ноември в бар „Шрьодингер“ Мария Куманова и Нинко Кирилов представиха своите най-нови книги, съответно – „Тилда“ и „Портокал“. Двамата автори бяха сред основните организатори на формата „писателибезкниги“, като вече и двамата да имат издадени зад гърба си. Освен издателството – Scribens – общото между двете книги е и техният редактор – Стефан Иванов, като двамата автори избраха да открият вечерта, прочитайки по едно негово стихотворение. В рамките на събитието, освен стихотворения от книгите си, Мария Куманова и Нинко Кирилов споделиха с публиката истории около появата, написването и редакцията им.

Нинко Кирилов и Мария Куманова
снимка: стопкадър

На 4 декември в бар „19“ се проведе вечер, посветена на на Борис Роканов (1961–2021) – поет и художник, едно от важните имена в модерната българска поезия. Стихотворения на поета бяха подбрани от Ана Цанкова и Христо Мухтанов и прочетени от самите тях. В рамките на вечерта също така бяха прочетени думи за Роканов, изслушани негови интервюта и организирана дискусия за развитието на българската поезия от деветдесетте години насам.

Първото събитие на инициативата „Срещу/Стената“ за 2024 г. беше посветено на знаковия български поет Иван Методиев (1946–2003), автор на над 10 книги с поезия, издател и редактор на списание „Нава“ и създател на галерия, носеща същото име. Събитието се състоя на 13 март в „Делта блус бар“. Стихотворения на Иван Методиев също бяха подбрани и прочетени от двамата организатори. На събитието присъстваха и близки на поета, които споделиха емоционални лични впечатления и преживявания, свързани с него.

На 17 април 2024 г. в „Делта блус бар“ стихотворения представиха Албена Тодорова и Никола Петров – две ясно различими имена от съвременната поетична сцена, чиито последни книги, а именно „Единайсетте сестри на юли“ (изд. „Жанет 45“) на Алена Тодорова и „Не са чудовища“ (изд. „Да“) на Никола Петров, бяха изключително добре приети от читателите и литературната общност. Под формата на своеобразен поетичен пърформанс авторите впечатлиха публиката с нови стихотворения, написани след появата на посочените книги.

„Срещу/Стената“ ще продължава своята дейност и през следващите месеци на 2024 г., за да осъществява целта си да дава поле за изява на автори и да свързва литературата с нейната публика.

Записи от събитията може да изгледате в плейлиста на „Срещу/Стената“ в ютуб канала „Да поговорим“ като кликнете тук.

Коментарите са заключени.