Близък прочит

Публикувано от на май 14, 2024 в 4:52 am.

Създателите на „Близък прочит“ – Северина Плачкова и Александър Христов – вече са организирали и модерирали над 40 литературни събития (в рамките на формата и редица други извън него).

Само през 2023 г. се състояха 18 от техните прочити (представяния на книги и автори или четения). Събитията се проведоха във Велико Търново (на сцена „Арт лято“ – до ХГ „Борис Денев“ – от май до октомври, а през останалото време – в клуб Melon, като обичайният им начален час бе 18:00).

В богатата програма на инициативата първо за 2023 г. бе представянето на „Нещата, за които мълчим“ (ИК „Жанет 45“, 2022 г.) на Ина Иванова на 27 януари (петък). Както пише и Йорданка Белева: „Нещата, за които мълчим“ е най-силната, открояваща се не само измежду текстовия комплекс на авторката, но и стърчаща измежду плеядата на запомнящите се съвременни български поети.“.

На 24 февруари (петък) „Близък прочит“ посрещна украинската поетеса Екатерина Деришева (Украйна). За консекутивния превод се погрижи гл. ас. д-р Мариана Шопова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Екатерина Деришева е автор на книгите „Точка отчета“ (2018), „Инсталляции не будет“ (2023), „Топология соцветия“ (2023). Нейни стихотворения от най-новите ѝ книги бяха преведени (от гл. ас. д-р М. Шопова) специално за събитието. Срещата се осъществи благодарение на „Къща за литература и превод“.

Следващото представяне бе на 17 март (петък). Гостува Преслава Виденова с „Постоянна експозиция“ (ИК „Жанет 45“, 2021 г.), с дебютната си поетическа книга. По думите на Ина Иванова: „Тази стихосбирка по особен начин успява да задържи в тялото си библейски отпратки, големите въпроси, които ние си поставяме. Тя е хладнокръвен поглед към съвременната действителност. И едновременно с това е една особена болезнена телесност, в която езикът зад зъбите боли, в която зад гърдите има камък, в която артерията би могла да бъде шило. Но едновременно с това, тази поезия е много крехка, много чувствителна към нещата, от които ни боли, към нещата, които не си позволяваме често да споменаваме в ежедневното говорене.“.

Капка, ако изпревари дъжда, „ако влезе в окото на съдбата“, всичко се променя. Както пейката на бездомника е счупена, ако него го няма. Стига да има кой да забележи. Така и гласът на детето в автобуса се посипва като „цветен прашец между уморените еднакви хора“, за да го чуят само оцелелите. И накрая… да поспрем в „безкрайната поема“ и да благодарим… „за облачето, развято на върха на фара“ – неговото движение и нашият покой „са еднакво илюзорни“. И много повече четем в „Капка, изпреварила дъжд“ (изд. „Знаци“, 2022 г.) – поетическата книга на Диана Саватева. Книгата бе представена на 31 март (петък).

А на 28 април (петък) в „Близък прочит“ бе Теодора Тотева. Представи се нейната трета поетическа книга – „На сантиметър от чудото“ (ИК „Жанет 45“, 2022 г.)  – „история за нас // които оставаме“. Поезия, която обнадеждава, която „разказва“ за всички „нетрайни и вечни неща“, която напомня, че само трябва да познаем обичта… и да приветстваме чудото.

На 12 май (петък) в „Близък прочит“ приветствахме Наталия Иванова с нейната поетическа книга „Човек с бинокъл“ (изд. „Арс“, 2020 г.). Както и Марин Бодаков заявява: „Гласът на Наталия Иванова категорично се различава от гласа на всички останали автори, за които се сещаме (или не се сещаме) – това е много тих, много интровертен, много деликатен глас – повече от деликатен глас – свръхнюансиран…“.

Поезията и прозата на Силвия Чолева бяха представени на 5 юни (понеделник). Поговорихме отблизо и внимателно за зимите и летата, за писмата и картичките, за зеленото и златното, от които се ражда литература. Прочетоха се стихотворения. Припомниха се творческо-биографични факти. Обърна се внимание не само на книгите на Силвия Чолева, но и на цялостното нейно присъствие в българската култура.

На 15 юли (събота) гостува Йорданка Белева с „Таралежите излизат през нощта“ (ИК „Жанет 45“, 2022 г.). Разкази за бавното живеене, което се превръща в памет. Лицата на миналото, изречени с гласовете на настоящето. Книга за „битови ангели“, които „дишат въздишките ти и ги преработват в междуредие на два стиха“, а когато „се натрупа стихосбирка, заспиват“, дори и сънят им е „повърхностен, за да са на разположение“.

Събитието за „Детска стая под наем“ (2023 г., Scribens) на Анна Лазарова се състоя на 2 септември (събота). Освен на „Детска стая под наем“ – поетическа книга за решенията, поуките, страховете, уморите, любовта, загубата, за битието на непрекъснато променящия се човек, който пред новото, което го посреща, поначало (поне за кратко) е дете – се спряхме и на останалите литературни, професионални занимания на Лазарова.

На 23 септември (събота) се проведе представяне на дебютната книга на Калина Линкова „Познах те по сянката“ (изд. „Арс“, 2021 г.). В поезията на Линкова Сизиф е поет и търкаля думи по склона на небето. Понякога думите са смокиня, а небето – лято. Друг път слънцето е натрошен жълтък, а поезията оставя мехури по кожата на паметта. Гръбнакът на сянката е търпението. Поговорихме за кратките форми. Попътувахме през отминали и съвременни митове.

А с Георги Гаврилов пътувахме към „Последният Буенос Айрес“ (ИК „Знаци“, 2023 г.), към „края на миналото“, към последния подслон за и на човечеството. Според неговата нова поетическа книга, дори и да спрем, „ето ни пак тук // пред края на поредната // война година или тревога“; „това е последният път // в който правиш избор“; „нашите последни опити // започват // да ни определят“; „сега е нужен нов завършек“. На 29 септември (петък) освен с поезията на Георги Гаврилов се срещнахме и с рок група „Насаме“, които досега не бяха свирили във Велико Търново.

Публиката на „Близък прочит“ се запозна и с Боряна Богданова. Събитието бе на 7 октомври (събота). Представиха се книгите на Богданова: поетическата „Рамене и самоти“ (изд. „Библиотека България“, 2019 г.) и сборникът с разкази „Разместване на небето“ (изд. „Библиотека България“, 2022 г.). Вглеждането и в двете книги позволи да се огледат различни аспекти от нейното творчество, да се дискутират сходствата и различията не само в родово-жанрово, но и в стилово отношение.

На 9 октомври (понеделник) с Крум Крумов и Невена Дишлиева–Кръстева се огледа от различни страни „Емпузион“ (изд. ICU, 2023 г.) – първият роман на Олга Токарчук след получаването на Нобеловата награда за литература през 2019 г. С гостите (съответно – преводач и редактор на превода на романа) коментирахме и книгите на Токарчук, и ролята на преводача, редактора и издателя у нас. Срещата неусетно и за участниците, и за публиката продължи над 2 часа.

На 20 октомври (петък) се проведе „П(р)очит – битката на Марин Бодаков“. Целта на събитието бе да почетем и да четем Марин Бодаков. Да поговорим за неговата битка и за стойностната литература, която създаде, но и за която пишеше, която подкрепяше… заради която живее. Прочитът се осъществи със специалното участие на Силвия Чолева.

На 3 ноември (петък) представихме дебютния сборник с разкази на Михаела Илиева „Рентгенова снимка на свободата“. „Рентгенова снимка на свободата“ (ИК „Жанет 45“, 2023 г.) завършва с въпроса, с който по навик можем да се запитаме къде започва свободата: „Кое да избера?“. Всяка от историите ни пита и как живеем, и какво от детството, от миналото, от предходните епохи, с говора, с езика, с мълчанието им, с техните митове, ритуали, представи, какво от тях все още живее с и чрез нас…

На 10 ноември (петък) при нас бе Даница Христова. Гостува ни с поетическата си книга „Алвеоли от хартия“ (ИК „Жанет 45“, 2023 г.). „Алвеоли от хартия“ е книга, която подтиква да се вгледаме в основите и в основанията си, да чуем драконите и дилемите си, която не се страхува от себевглеждането, в която се оставят цветя за вселената, ако и тя да не е отворена за посещения днес, в която краят на света е само точка, стихотворенията се консервират, а ръкописите и обясненията в любов се дават единствено на доверени хора.

На 6 декември (сряда) се проведе представянето на поетическата книга на Антонина Георгиева „Сол“ (изд. „Арс“, 2023 г.), за която Георги Господинов пише: „Тези стихове – уж всекидневни, съвсем конкретни и зрими, но минаващи през всички сетива, винаги носят в себе си нещо отвъд видимото, нещо остро в окото, което рязко променя погледа. И светът става друг, чуваме счупването му, виждаме жълтъчената му светлина, опитваме раните му с език. И солта остава.“.

Последното издание за годината се състоя на 15 декември (петък) и под надслов „Някому поезия“. По предварителен регламент всеки, който пожела, донесе свои и/или чужди стихотворения, за да се разкаже през тях. Интересни и разнообразни поетически текстове бяха прочетени. Така вечерта премина в постоянен диалог, в поредици от пресичания и разминавания на теми, стилове, прочити.

През 2024 г. във Велико Търново „Близък прочит“ ще осъществяват 12 литературни събития, сред които и „Отблизо“ – първият за града фестивал за съвременна българска поезия. Публиката ще има възможността да се срещне с над 30 поети, писатели, редактори, преводачи и/или издатели.

Годината се откри на 9 февруари (петък) с представянето на романа „Анна Ин в гробниците на света“ на Олга Токарчук. Специални гости бяха Крум Крумов (преводач) и Невена Дишлиева-Кръстева (редактор на превода, издател). С тях обсъдихме различни въпроси, провокирани от романа и насочени към него. Дали всеки, който разказва, променя света, докато съчинява, докато изговаря, или само пренася вече съчиненото от самото начало на всичко? Дали пътуването някога все пак спира, или просто забравяме, не осъзнаваме, не виждаме, че всичко, което съществува, е живо? Творбите на Токарчук несъмнено постоянно питат. А честта и удоволствието отново да поговорим за тях с Крумов и Дишлиева-Кръстева бе повече от добре посрещната от публиката на „Близък прочит“.

На 2 март (събота) ни гостува Емануил А. Видински с неговия роман „Дом за начинаещи“. В книгата пътуваме до 90-те години на миналия век, попадаме в тогавашна Източна Германия, пристигаме с момче от България, оставаме да живеем в дом за деца, поддържан от католическата църква. Всъщност идваме тук години след събитията. Тук е споменът, който също пораства. Паметта, културата, ученето. Новото начало, което не забравяме, при което се завръщаме. Вечното завръщане към всяко ново начинание, към началата, към универсалното в човешкия живот, изведено от индивидуалния опит.

Представянето на романа „Лято в Бурландия“ на Момчил Миланов се състоя на 20 март (сряда). Колкото политически роман за деца, по думите на автора, толкова и приказка за детето в порасналия. Книга за сънищата и въображението, които може и да не ни принадлежат, за надеждите и илюзиите, в които живеем, за миналото и бъдещето, които си мислим, че познаваме или прогнозираме. Тук се разказва за границите между реално и нереално, между утопично и плашещо, между личностно и социално. Тук всичко е едновременно измислено и случващо се, а затова и настоятелно действително.

Следващото събитие се проведе на 19 април (петък). На вниманието на публиката бе Ренета Бакалова с „Пробуждането на Евридика“ (изд. „Арс“, 2023 г.) – нейната нова поетическа книга. Книга, която изненадва, очарова, остава. Нито стих отстъпление, нито страница без въздействие, проницателност, свободолюбие. И през всичко отекват вечните въпроси за любовта, за живота, за смисъла…

На 10 май (петък) четохме отблизо романа „Ане“ (ИК „Жанет 45“, 2023 г.) на Камелия Панайотова. Разказ за всичко, което отглеждаме от деца, за родителите, които отсъстват, за възрастните, които се налага да бъдем отрано. История за изоставянето и преоткриването, за скритото зад стените на дома и за огласеното от стереотипите на обществото, за болката от липсата на обич и за обичта, която все пак е тук.

През настоящата година в „Близък прочит“ ще бъдат представени и новите книги на Ина Иванова (на 28 юни, петък), Николай Терзийски (на 13 септември, петък), Христо Мухтанов (на 4 октомври, петък), Данила Райчева (на 25 октомври, петък), Иван Станков (на 15 ноември, петък), Нели Станева (на 29 ноември, петък). А фестивалът за съвременна българска поезия „Отблизо“ ще се състои на 7 и 8 юни (петък и събота). В „Отблизо“ ще вземат участие 20 поети: Валентин Дишев, Виолета Кунева, Галина Кацарова, Галина Николова, Ева Гочева, Евгения Динева, Зорница Иванова, Иван Брегов, Иван С. Вълев, Катя Димитрова, Красимир Нейков, Мария Куманова, Мила Люцканова, Никола Петров, Нинко Кирилов, Петър Чухов, Радослав Чичев, Свилен Иванов, Стефан Гончаров, Цветозар Цаков. В ролята на модератори – освен Александър Христов и Северина Плачкова – ще видим и чуем Анна Лазарова, Валентин Дишев, Ина Иванова, Петя Абрашева, Силвия Чолева. За реализирането на фестивала ще спомогнат екипът на проект „Арт лято“ и Елиа Тилева, Йоана Евгениева, Симона Илиева, София Късева – членове на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“ към Катедра „Българска литература“ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Събитията са част от Национален литературен фестивал „Глоси“, и от „Домът“ – програма за култура и дебат, а част от проведените през 2023 г. (от май до декември) са съфинансирани по програма „Култура“ от Административна програма „Календар на културните събития“ на Община Велико Търново.

Повече информация ще намерите на фейсбук страницата и на инстаграм профила на „Близък прочит“.

Можете да гледате записи от провелите се през 2023 и 2024 г. в канала „Да поговорим“.

Поместените в текста кадри са заснети от Николай Стоянов. На първата снимка е Северина Плачкова, на втората – Александър Христов.

Коментарите са заключени.