„Човекът, който…“ – премиера

Публикувано от на октомври 21, 2009 в 9:15 am.

Човекът, който... - корица

      За 23 октомври, петък, от 18:30 часа, в София, “Ориндж Център” (кафе-книжарница “Пингвините”) – ул. “Граф Игнатиев” 18 (последен етаж), е насрочено представянето на книгата на Божидар Пангелов „Човекът, който“ („Пергамент“, 2009, 72 с., художник на корицата – Лилия Пангелова, редактор – Георги Милев).
      “Човекът, който…” е четвъртата поетична книга на Божидар Пангелов – след “Четири цикъла” (в съавторство с Ваня Константинова, “Буквите”, 2005), “Делта” (”Омофор”, 2005) и „Момичето, което…“ („Арс“, 2008).

      Ваня Константинова за книгата: „Човекът, който…”? Представете си мъж, който случайно е изпуснал сред облаците детско хвърчило – той е изненадан, но без огорчението на детето, погледът му следи полета с една спокойна и вглъбена радост, защото той отдавна е разбрал – не можеш да загубиш нищо, защото нищо не можеш да притежаваш, можеш само деликатно да съзерцаваш света и да се радваш на битието, като го назоваваш пестеливо с най-красивите изрази, които познаваш. Ако този човек е решил да се разкрие пред нас, едновременно зрял и по детски обичлив, насмешлив, но и малко тъжен, понякога приповдигнат, по-често уморен, какъв по-добър начин да го направи, от това да напише една книга за себе си и за всички нас?
Не зная, дали тази книга ще ни помогне да разберем по-добре Б.Пангелов, неговите стихове, неговата житейска философия. Тя обаче със сигурност ще помогне и на непознатия читател да го обикне, заради бистротата на думите, заради чистотата на сърцето.“.Божидар Пангелов

Сезонът, който не съществуваше

Тъй времето,
подобно на река,
снишава всеки бряг
от по-висок
към малък,
или от цветен
в хоризонт.
Да.
Тъй времето.

Децата,
всяка есен
жълтите листа
събират.


Бележка от 23.10.2009 г. – 23:55 часа: за премиерата и книгата – можете да чуете разговора с Божидар Пангелов и Георги Милев, във втория час на предаването за литература „Страници“ на БНР – Радио Благоевград, излъчено днес, запис от което е публикуван в DICTUM.

1 коментар за “„Човекът, който…“ – премиера”