Нова книга на Владимир Левчев: „Любов и смърт“

Публикувано от на октомври 29, 2009 в 8:45 pm.

Любов и смърт - корица      „Любов и смърт”, Владимир Левчев, стихове, „Сиела“, София, 2009 година.
      Това заглавие може да препрати и към едноименния филм на Уди Алън, и към романтиците, но Владимир Левчев го определя просто като универсално: „Любов, смърт и раждане са трите теми в литературата. Няма други.“. „Книга, която ползва различни духовни източници – не само различни почерци, от които Владимир Левчев се влияе (и повечето са американски поетики) – а и, преди всичко, множество религиозни и духовни ориентири… Всъщност това, което е много типично за неговата поезия и не я прави уникална в световен мащаб, но я прави много рядка за българската литературна ситуация, е че това е поезия с послание, с едно (аз не го казвам никога в „лошия смисъл“) религиозно послание. Послание, което засяга толкова значими неща като смисъла на нашия живот, именно на нашия, и поведението ни като изключително голяма отговорност.“ – казва редакторът на „Любов и смърт“ Йордан Ефтимов.

Предлагаме ви да чуете разговора на Любима Бучинска с Йордан Ефтимов за „Любов и смърт“, излъчен на 24.10.2009 г. от „Второ студио“ на БНР – Радио Благоевград в предаването „Артсезони“:

      В DICTUM можете да чуете, освен „Търпението на камъка“ и стихотворенията „Чакалня“, „Цикада“ и „Гълъб“, прочетени от Владимир Левчев.

4 коментара за “Нова книга на Владимир Левчев: „Любов и смърт“”