В „Трубадурски двубой“: Димитър Кенаров и Димитър Гачев

Публикувано от на декември 13, 2009 в 3:16 pm.

Трубадурски двубои - авторът на концепцията: Петър Чухов
      На 16. 12. 2009 г. (сряда) от 19.00 часа в арт-център “Алтера“ (бул. “Драган Цанков” 36, в сградата на Интерпред, спирка „Жолио Кюри” на метрото) в тринадесетия трубадурски двубой на клуб „Бялата ръкавица” към арт-център „Алтера” с автор и водещ Петър Чухов ще се срещнат Димитър Кенаров и Димитър Гачев. Техни секунданти ще бъдат съответно Анджела Родел и Гриша Трифонов.
      Напомняме, че според новите правила двубоят ще се проведе в четири тура*.
      Димитър Гачев за двубоя:

      

      Димитър Гачев е роден 16 август 1967 г. в Пловдив.
      Носител е на множество национални поетични награди. Автор е на стихосбирките „Сто“ (2006 г.), за която получава наградата „Добромир Тонев“, „Планина за сбогом“ (2008 г.) и „Онзи край на живота“.
      Член е на СБП и на Дружеството на писателите – Пловдив.

      Самопредставяне: В доживотна борба с килограмите, жените и хорското мнение. По последната причина не показва какво е написал почти до преклонна възраст. Оправдавайки опасенията му незнайни фенки качват в глобалната мрежа точно незрелите му ученически опити, с което засилват срама му още повече и го правят особено уязвим в двубои, които имат етап – „дискредитиране на опонента”.
      По- късните му творения като че намират почва и в по-„сериозни” директории. Печели Яворовата награда, обявен е за експерт по любовна лирика в рамките на „Магията любов” с лауреатско звание, сърбите се напънаха да му сглобят книга и той, верен на непрактичността си, отказа на едно френско издание да му издаде любовната лирика. След титаничната глупост да откажеш да издадат нещо подобно твое в страната на любовта, какво му остана на Димитър Гачев, освен да стане член на Съюза на Българските писатели и на Съюза на лекарите писатели. Най–много цени обаче наградата си „Добромир Тонев” за дебютна книга и наградата за детска книга на „Анхира”. Превеждан е на сръбски, английски, френски и италиански.
      Изключителен ултрас в разбиранията си за литература, още повече, че те са оскъдни, в предвид дългите години учене на медицина, Гачев има схващането, че светът на пишещите условно може да се раздели на две – едните го могат, другите стават доценти на техен гръб. Иначе няма как да има толкова хабилитати около шотландския орач Бърнс и около Достоевски. Да не говорим за осмокласника Бродски.
      В момента е далеч от поезията, публикува по някой разказ в различни вестници и довършва първия си роман. Смята, че всеки умен автор написва първия си роман когато осъзнае, че не е гений. Ако е такъв, редно би било да измисли азбука, на която няма да е задължително да се пише единствено за изкуство. Той и не вярва в твърдоглавото твърдение, че изкуството е общият език, който ни приобщава. Светът се движи от недоразуменията помежду ни. Затова прие предложението на Чухов за среща с младият си талантлив опонент, макар да осъзнава, че са доста различни и „двубой” не е точната дума. Може би дебат, знае ли човек.
      Филологически неподготвен, исторически незапознат, възрастен и винаги краен в преценките и изказванията си, Гачев би имал голяма полза от подобни изяви. Да разбере, че поезия могат да пишат и други и тези други не е задължително да са в пенсионна и след нея възраст. Ако момчето пие и водка, няма как да не се получи разговор.
      От всички слухове за себе си, Гачев признава само двете си деца.Димитър Кенаров      Димитър Кенаров за двубоя:

      

      Димитър Кенаров е роден в град София през 1981 година. Завършва Американския колеж в София, а през 2004 получава бакалавърска степен по американска и руска литература от Middlebury College (САЩ), като дипломната му работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три академични награди. Междувременно участва в програми за обмен на студенти към University of East Anglia (Великобритания) и РГГУ (Русия). Негови стихове, преводи, есета и интервюта (на български и английски) са публикувани в Литературен вестник, КапиталLight, Сега, Култура, The New England Review, Transfusion и др. Работил е като стажант в Литературная газета (Русия) и The Atlantic Monthly (САЩ).
      Стихосбирката му „Пътуване към кухнята“ получава специалната награда на „Литературен вестник“ на конкурса „Южна Пролет“ (2002 г.).

      Самопредставяне: Димитър Кенаров си пада по животни. Камили, мечки, китове. Всички животни са красиви. Магарето е красиво. Къртицата е красива. Тигърът също е красив. Дори мравоядът, който опипва земята с език като с бастун за слепи, има своя чар.
      Димитър е роден в софийския зоопарк, но сега живее в зоопарка в Сан Франциско.
      Димитър вярва, че хората трябва да се отнасят с всички други животни като с равни. Очовечаващо е.
      Димитър си представя, че животните са малки деца с много остри нокти и зъби.
      Димитър е вегeтарианец. Малтретирането и масовото изтребление на съзнателни същества в месната индустрия го отвращават. Консумацията на месо, без жизнена необходимост за това, му е противна. Човек е това, което яде.
      Димитър харесва английския философ Джеръми Бентам, защитник на правата на животните. Въпросът не е „Те рационални същества ли са?“ или пък „Могат ли да говорят?“. Въпросът е „Могат ли да страдат?”.
      Димитър е журналист, защото обича този свят.
      Димитър пише поезия, защото обича други светове.
      Димитър обича коня на Свети Димитър.


Чуйте как
Димитър Кенаров чете стихотворението си „Ода за гигантските мравояди“, а Димитър Гачев – стихотворенията си „Ревност“


      Тук, в „Кръстопът“, можете да видите оригиналната версия на осъществения от ArsMedia пълен видеозапис от предходните три двубоя: между Камелия Спасова и Камелия Кондова, между Гриша Трифонов и Ясен Атанасов и между Васил Балев и Иван Ланджев


* – Правила на двубоя:

      I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 12 минути с най-доброто от поезията си;

      II тур – всеки от двамата ще има по 5 минути, за да дискредитира съперника си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

      След втория тур всеки от публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

      III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

      IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

      Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването. Ще бъдат раздадени грамоти и награди.

      Цената на входа за събитието ще е 1 лев за ученици, студенти и пенсионери, и 2 лева за всички останали.

1 коментар за “В „Трубадурски двубой“: Димитър Кенаров и Димитър Гачев”