Владислав Баяц, представен от „Сиела“

Публикувано от на януари 17, 2010 в 1:33 pm.

Книга за бамбука - корица

      На 18.01.2010 г.(понеделник), от 18:30 часа, в книжарница „Хеликон“ (бул. “Витоша” № 62 – входът е откъм бул. “Патриарх Евтимий”), „Издателство „Сиела“ ни кани на среща със сръбския автор и издател Владислав Баяц. Романите му „Книга за бамбука“ и „Хамамът Балкания“ ще бъдат представени от Алек Попов.
      Владислав Баяц е роден през 1954 година в Белград. Автор на стихосбирки, сборници с разкази и романите „Книга за бамбука“, „Друидът от Синдидун“, „Бягство от биографията“, „Хамамът Балкания“. Носител на две престижни японски награди за хайку, награда „Стефан Пешич“, награда на фондация „Бранко Чолич“, награда „Златен бестселър“. Носител на престижните литературни награди за 2008 г. за най-добър роман – международната „Балканика“ и сръбската „Исидора Секулич“ .
      „Романът “Книга за бамбука” е интелектуално-поетично пътешествие до средновековните Япония и Китай.
      Старата японска приказка за момичето, родено в бамбук, е само приказното начало на една полуизмислена, полуистинска история. Владислав Баяц, без излишен екстаз, води читателя през културата, етнографията, японското изкуство и философията на дзен будизма на Япония. В маниера на добрата криминална история читателят става свидетел на напрегнати ситуации и дворцови интриги до края на романа, отново артикулиращ вечната борба между светското и духовното.
      Необикновен роман в три части – “Книга за бамбука”, “Междусловие” –есе за разказаната история и истината за бамбука и “Речник” с голяма разказвателно-енциклопедична стойност.
      “Книга за бамбука” прилича на японска рисунка с туш, която незабележимо потвърждава, че важните неща остават зад или извън езика и не могат да се изразят чрез него. Сред европейските издателства, публикували досега романа, се нарежда и престижното френско издателство “Галимар”. (из анонса на издателството).

2 коментара за “Владислав Баяц, представен от „Сиела“”

  •  

    […] Бойков – с премиера на 26 януари      Владислав Баяц, представен от “Сиела”      “Никога други стихове” – с […]

  •  

    […] Романът “Книга за бамбука” е интелектуално-поетично пътешествие до средновековните Япония и Китай. Старата японска приказка за момичето, родено в бамбук, е само приказното начало на една полуизмислена, полуистинска история. Владислав Баяц, без излишен екстаз, води читателя през културата, етнографията, японското изкуство и философията на дзен будизма на Япония. В маниера на добрата криминална история читателят става свидетел на напрегнати ситуации и дворцови интриги до края на романа, отново артикулиращ вечната борба между светското и духовното. crosspoint.mediabg.eu […]