„Диези и бемоли“ на Живка Симова

Публикувано от на март 19, 2010 в 10:23 am.

Диези и бемоли - корица      На 16 март в софийския Кафе-клуб към САБ, бе представена новата книга на Живка Симова „Диезии бемоли“ („Жанет – 45“, 2010 г., редактор е Иван Цанев).
      За „Кръстопът“ Митко Новков представи книгата така:
      „Диези и бемоли“ – книга за констатиране на разполовеността и възстановяване на целостта, описание на човешката разделеност и на поезията като инструмента, нещо повече, като онази екзистенция, която е единствено способна и талантлива да сдвоява отделностите. Андрогинен конструктор или, по-точно, реконструктор.“

      „Стихове на всекидневния опит в изречения, които обливат читателя пестеливо, скъпернически понякога… Херменевтика на интимното пространство.
      Новата стихосбирка на Живка Симова залага на тънки забелязвания, на бърз танц на мисълта върху детайл – на ръба между тук и отвъд – играта на новия автентизъм.“ (Пламен Дойнов, „Литературен вестник“).

      Живка Симова е родена в София. Завършва българска филология (1984). Работи като репортер и редактор във в. „АБВ“ и „Век 21“. Сътрудничи на десетки периодични издания. Автор е на повече от 300 публикации в периодичния печат в областта на поезията, литературната история и критика, както и на радиопредавания (програма „Христо Ботев“ на БНР).
      Дебютната ѝ книга е „Обичана и отричана. Книга за Евгения Марс“ (1998, 2004 г.) – единствено засега изследване на живота и дейността на една от първите български жени-писателки и общественички.
      През 2000 г. публикува „Приют за мълчания“ (стихове и лирични фрагменти).
      Член е на СБЖ и на Сдружение на български писатели.

2 коментара за “„Диези и бемоли“ на Живка Симова”