Премиера на „Разправа с поезията“

Публикувано от на март 26, 2010 в 1:00 am.

Разправа с поезията - корица      Днес, петък (26.03.2010 г.), от 19:00 часа, Издателство „Пергамент“ и книжарници „Пингвините, ще представят в „Ориндж център“ (ул. „Граф Игнатиев“ № 18) новата поетична книга на Петя Хайнрих – „Разправа с поезията (малката 02)“.
      Георги Милев, от Издателство „Пергамент“ – за книгата: “Разправа с поезията (малката 02)” хронологично излиза от печат след „01“ (изд. „АРС“-Благоевград, 2008), успешния литературен дебют на Петя Хайнрих. Бихме добавили – един недебютантски дебют, който не остана незабелязан. Зад провокативното заглавие и зад плътната, яка, оцветена в жълто корица, изобразяваща домат, от онези, използвани за замеряне, са събрани 17, както ги определя авторът, яростни стихотворения. Но нека не се оставяме да бъдем подхлъзнати върху банановата кора на провокацията – колкото яростни, толкова тези стихотворения са и лирични, меки дори. Те задават важни въпроси и яростта всъщност е по-скоро директност, прямота и безкомпромисност. Самите въпроси не изискват категорични дефинитивни отговори. Емоцията и интелектът са в баланс, защото е ясно, че за “вечните теми” не може да има една гледна точка или едно определение.”
      Редактор на книгата е Йордан Ефтимов, художник на корицата – Роси Калудова, оформление – В.Богданова.
      Петя ХайнрихПетя Хайнрих за книгата си: „Това тук е моята „Разправа с поезията“. Моето земетресение. Разчистване на сметки с хищното животно поезия, което изсмуквa смисъла на всяко общуване. В тази книга експериментирам с взривоопасните смески от приятелство, любов и език. Работя с врява и къртене, но също тихо и подмолно. Стрелям с цветя и опитно ловувам спиритуален дивеч. В тази книга проблясват хладни остриета, хвърчат конфети и падат в последния си полет сред локвите от вчерашен екстаз, бутафорно хвърлям в моретата шарени шамандури и маркирам пътя на една освобождаваща емоция – емоцията на поезията, която побеждава и тържествува, въпреки непоетичния свят, от който извира. Поезия, която се противопоставя на рационално студения свят, присмива му се и го поставя под въпрос по един привидно наивен начин, но със стоманена устойчивост в сърцевината си.
      А сега хвърляйте по мен домати. Ще ви го върна. И то как – с най-голямо удоволствие, напълно безкомпромисно!“
      Разговор на Петя Хайнрих с Любима Бучинска за „Разправа с поезията“, излъчен в „Страници“, можете да чуете в DICTUM.

Петя Хайнрих в „Кръстопът“.
Петя Хайнрих в DICTUM.

3 коментара за “Премиера на „Разправа с поезията“”