Левена Филчева: Ти гониш*

Публикувано от на май 17, 2010 в 12:01 am.

Като в детска игра на жмичка
се разбягват и крият
думите
една по една, във всички посоки.
Правя се на пораснала
и честно закривам очите си,
а те пулсират сребристо
в тъмното на шепите ми,
подръпват закачливо
ръкава на мълчанието
и дълбаят – шумни дървояди –
в корените на търпението.
С всяка следваща игра
броя все по-дълго
все по-тихо
и търся
търся онази,
която мен да намери
и припознае
с радостен вик
пу, за мене!

      * Стихотворението „Ти гониш“ е включено във втората част – „Перкусии“ – на книгата „С“ – малка бяла книга за незаглъхващи перкусии“ (за която един от нейните двама автори продължава упорито да твърди, че всъщност е… роман) и чието първо официално представяне, с участието на двамата автори (Левена Филчева и Валентин Дишев) и мултимедийното присъствие на проф. Георги Каприев и Илко Димитров), ще бъде част от първото събитие – насрочено за 20.05.2010 г. (четвъртък), от 18:30 часа в книжарница „Хеликон“-Благоевград – от тазгодишната програма на „Майски литературни празници „Глоси“-2010″ (в продължаваната традиция на „Национален литературен фестивал “ArsMedia” да се опитва да направи гласа на литературата чут, а нейните лица – по-видими и усмихнати).

      В програмата на събитието „9“ са предвидени и кратки представяния на последните 7 дебютни книги на български автори, публикувани от Издателство „АРС“ в последните два месеца: “Парченца синьо / Flecks of blue”, хайку, двуезична (английски и български) от Мая Любенова, “Красивите години” от Лора Шумкова (книгата включва студиите „Дебелянов в София“ и „София 1907“), “Снимки на деца” (кратки прози) от Владислав Христов, “Местни чужденци” (разкази) от Иван Димитров, “А (положителна)” (стихове) от Даниела Михалева, “градове сме, а после пустини” (стихове) от Мина Стоянова и “Череша с гравитация” (стихове) от Мирослав Христов.

      Деветата „подправка“ на тази очаквано незабравима вечер е благоевградската премиера на „RES (или палеонтология на поетическото тяло)”.

Левена Филчева

Левена Филчева в „Кръстопът“
Левена Филчева в DICTUM

1 коментар за “Левена Филчева: Ти гониш*”