„Снимки на деца“

Публикувано от на април 3, 2010 в 2:16 pm.

Снимки на деца - корица      Книгата на Владислав Христов „Снимки на деца“ (2010 г., „АРС“) вече може да бъде докосната и закупена.
      Владислав Христов:“Веднъж се опитах да обясня, че писането на кратка проза е като банков обир – трябва когато влезеш, да си максимално точен, ясен и конкретен, за да не настъпят обрати в самата акция.
      Самите кратки прози трябва да извикват моментно настроение, което е като улавяне в снимка. А снимките на деца се характеризират именно с неподправеност, която снимките на възрастни не притежават. И мисля, че текстовете в книгата са я запазили. От друга страна, снимки на деца не се правят лесно – те са често извън фокус, поради голямото движение и е голямо предизвикатество да уловиш дете в специфична поза“.
    В кратките форми наистина фокусът е във фокуса. Владислав Христов го владее безупречно.Владислав Христов И го показва: и в безпунктуационния (сякаш-) речитатив на първата част на книгата – „Най-кратката нощ“, и във фолклоризираното разбиращо намигване във втората част („Малки сънища“), и във“Всички есени“ (третата част на книгата), тръгнала от едно носталгично и влюбено завръщане в Прага.

      Можете да чуете разговор (на Валентин Дишев) с Владислав Христов за „Снимки на деца““ в DICTUM.

   Владислав Христов в „Кръстопът“.
   Владислав Христов в DICTUM.

10 коментара за “„Снимки на деца“”