Премиера на „Апокрифни животни“

Публикувано от на април 12, 2010 в 12:01 am.

Апокрифни животни - корица      Димитър Кенаров от няколко години периодично заявяваше, че подготвя книга със стихотворения за животни, от името на животни… А през декември миналата година обясни мотивацията си така:
      „Димитър Кенаров си пада по животни. Камили, мечки, китове. Всички животни са красиви. Магарето е красиво. Къртицата е красива. Тигърът също е красив. Дори мравоядът, който опипва земята с език като с бастун за слепи, има своя чар.
      Димитър вярва, че хората трябва да се отнасят с всички други животни като с равни. Очовечаващо е.
      Димитър си представя, че животните са малки деца с много остри нокти и зъби.
      Димитър е вегeтарианец. Малтретирането и масовото изтребление на съзнателни същества в месната индустрия го отвращават. Консумацията на месо, без жизнена необходимост за това, му е противна. Човек е това, което яде.
Димитър Кенаров      Димитър харесва английския философ Джеръми Бентам, защитник на правата на животните. Въпросът не е „Те рационални същества ли са?“ или пък „Могат ли да говорят?“. Въпросът е „Могат ли да страдат?”.
      Димитър е журналист, защото обича този свят.
      Димитър пише поезия, защото обича други светове.“.
      При такава мотивация и най-вече заради обичта към световете – този и другите – никак не е неочаквано, че книгата вече е факт („Апокрифни животни“, 2010 г., „Жанет – 45“). И ще бъде представена в Националния природонаучен музей (бул. Цар Освободител 1, ет. 3 – залата с бозайниците) в петък (16.04) от 18:00 часа.
      Димитър Кенаров в DICTUM.
      Димитър Кенаров в „Кръстопът“.

3 коментара за “Премиера на „Апокрифни животни“”