„Пулсации“: премиерният филм за ден 4 на International Sofia GlosiFest – autumn 2020

International Sofia GlosiFest – autumn 2020 – Day 4. Premiered film: „Пулсации“ (Pulsations):Прочети цялата публикация »

You can edit this ad by going editing the index.php file or opening /images/Cross.jpg

„Свят за обичане“ / A World to love: International Sofia GlosiFest – autumn 2020 – Day 3International Sofia GlosiFest – autumn 2020 – Day 3
A World to love

Participants:
Прочети цялата публикация »

„Ние, Европа“ (част първа) – втора вечер на Международния фестивал София ГлосиФест 2020/есенInternational Sofia GlosiFest – autumn 2020 – Day 2
We, Europe

Participants:
Прочети цялата публикация »

„Двете Америки“ – първа вечер на Международния фестивал София ГлосиФест 2020/есен

International Sofia GlosiFest – autumn 2020 – Day 1

The Americas
Прочети цялата публикация »

Програма на Международния София ГлосиФест 2020/есен


   Оказва се, че изумителния дизайн на логото на фестивала и неговата визуална подкрепа, който Яна Георгиева създава, не е в състояние да догони разрастването на мащаба на събитието, участниците в което продължават да се увеличават.
Прочети цялата публикация »

В Деня на София: Градът и Свръхизискването


  Тази вечер „предварителната програма“ на международното издание на София ГлосиФест предлага среща с поезията на Александър Байтошев и Крис Енчев. Вижте и чуйте:
Прочети цялата публикация »

Габриел Розенсток: Островът на Светлината

                     На Варавара Рао

Има един Остров на Светлината
Ще те заведа там
Той не знае решетки какво са
Прочети цялата публикация »

Свилен Ноев и Биляна Тодорова в предварителната програма на София ГлосиФест

  Тази вечер „предварителната програма“ на международното издание на София ГлосиФест предлага среща с музиката и думите на Свилен Ноев и Биляна Тодорова. Вижте и чуйте:
Прочети цялата публикация »

Започва есенното, международно издание на София ГлосиФест


  От вчера, със своята „предварителна програма“, започна тазгодишното международно есенно издание на София ГлосиФест. То събира над 70 творци от различни области на изкуството от цял свят – поети, белетристи, музиканти, визуални артисти. От 18 до 29 септември 2020 г. ще имате възможност да чуете и видите гости на фестивала от над 15 страни и 4 континента. Част от събитията ще бъдат предавани изцяло онлайн, други ще имат и присъствена публична част, като също ще могат да се следят и през платформата на URBO, YouTube канала на Ars Media и Facebook. В рамките на Международен София ГлосиФест есен/2020 ще се състоят и премиерите на две поетични книги – „Човек с бинокъл“ на Наталия Иванова и „И други езици“ на Ренета Бакалова.
  Организатори на фестивала, наследил и развиващ 13-годишната традиция на „Национален литературен фестивал „Глоси“ са „ЛитПрес“ ЕООД и „Скрибенс – медийна група“ ООД, чрез поддържаното от тях пространство за култура „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл“, с решителната подкрепа на Столична община чрез програма „Солидарност в културата“ и партньори.
  Предлагаме Ви да видите и чуете спектакълът, който бе първи в предварителната програма на фестивала (премиерите от тазгодишното му есенно издание ще Ви предлагаме между 18 и 29 септември). Участват Георги Гаврилов, Иван С. Вълев, Наталия Иванова, Мария Куманова, Анна Лазарова, Кирил Коев и Карел Маринович:
Прочети цялата публикация »

Хюсеин Хабаш: Преди радостта

Думите ми не са вече въглени
както бяха преди,
когато в разгара на блясъка
почерняха.
Сега те се движат с мекотата на надеждата
Прочети цялата публикация »

Антонио Гарсия Веласко: Куче

Изведнъж – така разглезено, ласкаво,
добре обгрижено,
Прочети цялата публикация »

Габриела Манова: *** (Какво…)

Какво е нещото за мен, къде му е мястото,
къде го има, колко струва, къде се продава?
На мен кой ми е пътят, кажи ми каква съм;
кажи ми каква съм и какво като съм такава.
Прочети цялата публикация »

Теодора Лалова: „Човек с бинокъл“ осмисля онова, което е отвъд личния дневник

„Човек с бинокъл“Наталия Иванова („Арс“, 2020 г., редактор е Марин Бодаков, оформлението и корицата са от Антонина Георгиева). Това са стихотворения спокойни, умни. Текстове, които меко скицират прехода от ранна младост към зрялост: тревожността („Все някога трагедиите,/ от които скришом се боиш, ще дойдат“), „тайните ми срещи и раздели“, опитите да се дефинира мъката и да се назове шокът от порастването:
Прочети цялата публикация »

Жермен Дрогенброд: Две стихотворения…

Самотно сбогуване
на тези, които, където и да е, трябва да умрат сами
Студена е стаята
белите стени
долавят само
ехото на самотата.
Няма вече нежна дума
нито топла прегръдка
само времето,
капещ кран,
който тиктака.
Прочети цялата публикация »

Милен Миланов: Из „Долината на щастливците“ (кн. 1, Блус за черната земя)

                                                                                    Трябва ли да си губя времето?
                                                     В твоята долина, под твоето небе, аз съм у дома.
                                                                                       Kyuss, Welcome to Sky Valley
Едно
Войната с китайците*
Когато ни липсва усещане за контекст, имаме навика да казваме за хора като Христо Лепоев, че са изтеглили късата клечка в живота. Не съзнаваме, че ако го кажем за него, трябва да го кажем за целия свят по това време. Мъжът, който в последствие ще остане в родовата памет като дядо Ицѐ, е роден в село Планиница през хиляда осемстотин деветдесет и пета. Бил е среден, биещ към висок за епохата си ръст, слаб и жилест. В училище му било скучно, но въпреки това за едната бройка да го пратят в гимназията в Кюстендил, само да не беше създал първата семейна легенда около името си в последното отделение на селското училище. Скарал се с даскал Ванчѐ за нещо. В едната версия, било за функцията на повелителното наклонение в изречението, според друга било по въпрос от географията, но историята мълчи за географията на какво. При всяко положение, било е страшна кавга, която завършила с бой с пръчка, но не преди самият Ванчѐ да изяде една мощна тупалка по муцуната.
Прочети цялата публикация »