Публикации в категория Авторски текстове (ЛФ)

ЛФ – „Литературата като факт“ – рубриката за публикуване на текстове, които (според нас) имат правото да „останат“: разнолики, разностъпни, но зримо зрели.

123 – поезията

  Припомняме Ви нещо, което с много грижа и обич подредихме за Вас през април, в разгара на изолацията…

"Глория" - от Огнян Георгиев  След сборника 31: проза, драматургия и есеистика, днес Ви предлагаме една своеобразна антология с поезия, подбрана от съдържанието на eлектронното списание за литература „Кръстопът” за година VII (2015) – 72/84, година VIII (2016) – 85/96, година IX (2017) – бр. 97/100, като авторите (123) са подредени по азбучен ред на имената, а подредбата на публикациите (345) за всеки автор – „от по-ново към по-старо”…
Get the whole story »

Силвия Чолева за Малина Томова

Предлагаме Ви думи на Силвия Чолева за Малина Томова (21.01.1950 – 17.09.2011) – едновременен поклон пред паметта за един изумителен човек и поет, и припомняне за едно събитие:
Get the whole story »

„Двете Америки“ – първа вечер на Международния фестивал София ГлосиФест 2020/есен

International Sofia GlosiFest – autumn 2020 – Day 1

The Americas
Get the whole story »

Програма на Международния София ГлосиФест 2020/есен


   Оказва се, че изумителния дизайн на логото на фестивала и неговата визуална подкрепа, който Яна Георгиева създава, не е в състояние да догони разрастването на мащаба на събитието, участниците в което продължават да се увеличават.
Get the whole story »

Габриел Розенсток: Островът на Светлината

                     На Варавара Рао

Има един Остров на Светлината
Ще те заведа там
Той не знае решетки какво са
Get the whole story »

Свилен Ноев и Биляна Тодорова в предварителната програма на София ГлосиФест

  Тази вечер „предварителната програма“ на международното издание на София ГлосиФест предлага среща с музиката и думите на Свилен Ноев и Биляна Тодорова. Вижте и чуйте:
Get the whole story »

Започва есенното, международно издание на София ГлосиФест


  От вчера, със своята „предварителна програма“, започна тазгодишното международно есенно издание на София ГлосиФест. То събира над 70 творци от различни области на изкуството от цял свят – поети, белетристи, музиканти, визуални артисти. От 18 до 29 септември 2020 г. ще имате възможност да чуете и видите гости на фестивала от над 15 страни и 4 континента. Част от събитията ще бъдат предавани изцяло онлайн, други ще имат и присъствена публична част, като също ще могат да се следят и през платформата на URBO, YouTube канала на Ars Media и Facebook. В рамките на Международен София ГлосиФест есен/2020 ще се състоят и премиерите на две поетични книги – „Човек с бинокъл“ на Наталия Иванова и „И други езици“ на Ренета Бакалова.
  Организатори на фестивала, наследил и развиващ 13-годишната традиция на „Национален литературен фестивал „Глоси“ са „ЛитПрес“ ЕООД и „Скрибенс – медийна група“ ООД, чрез поддържаното от тях пространство за култура „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл“, с решителната подкрепа на Столична община чрез програма „Солидарност в културата“ и партньори.
  Предлагаме Ви да видите и чуете спектакълът, който бе първи в предварителната програма на фестивала (премиерите от тазгодишното му есенно издание ще Ви предлагаме между 18 и 29 септември). Участват Георги Гаврилов, Иван С. Вълев, Наталия Иванова, Мария Куманова, Анна Лазарова, Кирил Коев и Карел Маринович:
Get the whole story »

Хюсеин Хабаш: Преди радостта

Думите ми не са вече въглени
както бяха преди,
когато в разгара на блясъка
почерняха.
Сега те се движат с мекотата на надеждата
Get the whole story »

Антонио Гарсия Веласко: Куче

Изведнъж – така разглезено, ласкаво,
добре обгрижено,
Get the whole story »

Габриела Манова: *** (Какво…)

Какво е нещото за мен, къде му е мястото,
къде го има, колко струва, къде се продава?
На мен кой ми е пътят, кажи ми каква съм;
кажи ми каква съм и какво като съм такава.
Get the whole story »

Теодора Лалова: „Човек с бинокъл“ осмисля онова, което е отвъд личния дневник

„Човек с бинокъл“Наталия Иванова („Арс“, 2020 г., редактор е Марин Бодаков, оформлението и корицата са от Антонина Георгиева). Това са стихотворения спокойни, умни. Текстове, които меко скицират прехода от ранна младост към зрялост: тревожността („Все някога трагедиите,/ от които скришом се боиш, ще дойдат“), „тайните ми срещи и раздели“, опитите да се дефинира мъката и да се назове шокът от порастването:
Get the whole story »

Жермен Дрогенброд: Две стихотворения…

Самотно сбогуване
на тези, които, където и да е, трябва да умрат сами
Студена е стаята
белите стени
долавят само
ехото на самотата.
Няма вече нежна дума
нито топла прегръдка
само времето,
капещ кран,
който тиктака.
Get the whole story »

Милен Миланов: Из „Долината на щастливците“ (кн. 1, Блус за черната земя)

                                                                                    Трябва ли да си губя времето?
                                                     В твоята долина, под твоето небе, аз съм у дома.
                                                                                       Kyuss, Welcome to Sky Valley
Едно
Войната с китайците*
Когато ни липсва усещане за контекст, имаме навика да казваме за хора като Христо Лепоев, че са изтеглили късата клечка в живота. Не съзнаваме, че ако го кажем за него, трябва да го кажем за целия свят по това време. Мъжът, който в последствие ще остане в родовата памет като дядо Ицѐ, е роден в село Планиница през хиляда осемстотин деветдесет и пета. Бил е среден, биещ към висок за епохата си ръст, слаб и жилест. В училище му било скучно, но въпреки това за едната бройка да го пратят в гимназията в Кюстендил, само да не беше създал първата семейна легенда около името си в последното отделение на селското училище. Скарал се с даскал Ванчѐ за нещо. В едната версия, било за функцията на повелителното наклонение в изречението, според друга било по въпрос от географията, но историята мълчи за географията на какво. При всяко положение, било е страшна кавга, която завършила с бой с пръчка, но не преди самият Ванчѐ да изяде една мощна тупалка по муцуната.
Get the whole story »

Витолд Гомбрович: Екзистенциализъм

Публикуваният откъс е част от „Лекции по философия в рамките на шест часа и четвърт“ (превод от френски: Тодорка Минева, редактор: Катерина Кокинова, художник на корицата Веселин Праматаров, издателство СОНМ, 2020). Можете да поръчате книгата в Booklover, „Български книжици“ и други добри книжарници.

Екзистенциализмът е роден пряко от атаката на Киркегор срещу Хегел.
Право казано, не съществува една-единствена екзистенциалистка школа, а няколко – между тях са тези на Ясперс, Габриел Марсел (този тъжен идиот), Сартр… Всъщност екзистенциализмът е нагласа, която идва от Парменид, Платон, Исус Христос, Св. Августин чак до наши дни.
Ще се опитам да ви обясня какво отличава философията на екзистенциализма от класическата философия.
Get the whole story »

Сабина Кърлева: Апология на една несъвместимост

Умората винаги крачи със слонски стъпки.
И шумовете от улицата са прашни, като глухо ехо в беззъб подлез.
Get the whole story »