Керана Ангелова: *** (Побързай каза…)

Публикувано от на февруари 26, 2013 в 12:07 am.

* * *

Побързай каза

докато първият зъб на вълчето
все още е млечно трънче
докато едното му око е синя луна
а другото – златно слънце

докато не е научило още вълчето
езика на глутницата
ау-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у

побързай каза

Езикът на глутницата изплезен
      с рубинени капки кръв е обсипан
ау-у-у-у се казва езикът

с набъбнали алчни папили
засмуква
думите на сърните и на елените –
още въздишат безсмъртно

Побързай каза

докато още е бебе вълчето
и мъртва вълчицата майка –
лежи сред тревата по гръб
бозките ѝ пращят обърнати към небето –
и суче вълчето живо мляко от мъртвите бозки

побързай каза

Осинови си вълчето
разкажи му за ангелите и за звездите
разкажи му светулките
любовта без омразата разкажи му
целуни го в окото златисто

побързай каза

Научи го на първата дума човешка
целуни го в окото му лунно и синьо
прегърни го каза направи го приятел

Но не забравяй
но не забравяй
но не забравяй

да му изтръгнеш
всичките млечни трънчета от устата


Керана Ангелова   Керана Ангелова е автор на следните книги: „Лято“, поезия, 1982 г.; „Подземна река“, поезия, 1988 г.; „Зана. Папазини”, две повести, 1998 г.; „По-беззащитни глухарчета“, поезия, 2000 г.; „Елада Пиньо и времето“, роман, 2003 г.; „Kaтокала, името на пеперудата“, поезия, 2006 г.; „Вътрешната стая“, роман, 2006 г.; „Времена“, поезия (в съавторство с Роза Боянова и Калина Teльянова), 2007 г.; „Видения“, поезия, 2008 г.; „Улицата на пеперудите“, роман, 2010 година.
   За романа си „Елада Пиньо и времето” Керана Ангелова е удостоена с наградата „Белетристична книга на годината” на Сдружението на българските писатели, както и с още три национални награди, сред които „Награда на читателите” и номинация на журито в първия конкурс за български роман на Фондация ВИК. Романът „Вътрешната стая“ печели приза „Пегас „за 2006 година. С романа си „Улицата на пеперудите“ Керана Ангелова е лауреат на годишната награда за проза на Академия „Либер“ за 2010 г., като същият роман е във финалните номинации за наградата „Най-добър български роман” на Фондация „1300 години България” и наградата за проза на името на Елиас Канети. Керана Ангелова е и носител на приза „Пегас” на община Бургас и писателската общност в града – за прозата си и за поетическия сборник „По-беззащитни глухарчета”… Последните, засега, две книги с проза на Керана Ангелова са „Един след полунощ“ и публикуванияат през октомври 2013 г. отново от ICU Publishing роман „Слънчогледи за Мария“. През октомври 2014 г. Издателска къща „Знаци“ публикува книгата с поезия на Керана Ангелова „Леванте”, включена от журито, заедно с още 6 книги с поезия, в разширената листа за номинации за „Национална литературна награда „Памет“ (в нейната Година втора – годината на Георги Рупчев).

   Керана Ангелова е родена в Бродилово, Бургаска област. Живее в Бургас. От 1977 до 2004 година работи като учител. Била е и програмен ръководител и журналист. В момента работи като редактор и консултант в издателство „Знаци” – Бургас.

   Керана Ангелова в „Кръстопът“.
   Керана Ангелова в DICTUM.

7 коментара за “Керана Ангелова: *** (Побързай каза…)