Премиера на „Животът и още някои лъжесвидетелства“

Публикувано от на юни 11, 2013 в 12:29 am.

"Животът..." - покана  На 13.06.2013 г. (четвъртък), от 19.00 ч., в “the Fridge & Хаспел” (София, бул. „Мадрид” № 8) ще можете да съпреживеете премиерата на поетическата книга на Деян Деянов „Животът и още някои лъжесвидетелства” („Литературен вестик“, 2013) в диалог с картини на Греди Асса. Освен авторите участват: Камелия Спасова, Миглена Николчина и Дарин Тенев…
  Ето и анотацията, която Деян Деянов предложи за своята книга: „Анотацията към стихосбирка – по своя жанр – е нещо като тематичен показалец към симфония или предговор към афоризъм (т.е. оксиморон). Оксиморонът обаче има своите предимства, когато се обръщаш към читателите, и аз няма да ги пренебрегна.
  Исках „Животът и още някои лъжесвидетелства” да си остане самиздатско произведение, каквото винаги е било – без ISBN, без цена, разпространявано на ръка. Убеждаваха ме, че това по наше време вече е демоде, че дори би имало нещо мутренски парвенюшко. Убеди ме обаче преди всичко издателство „Литературен вестник”, което въпреки ISBN-а и т.н. е успяло да удържи онова от времето на самиздата, което не само ни даваше шанс да стигнем до читателя, но и някак си ни съблазняваше. Пък и немалко от стихотворенията вътре са писани след 1989 г. и цензурата, която ми пречеше да ги издам, беше само ленивостта и самовзискателността на „писането за чекмедже”. Така че дори не ми остава шансът да се оправдая, че когато те са били писани, не са могли да бъдат публикувани, а само съмнението, че когато вече има как да бъдат издадени, може и да няма кой да ги чете.
  Всъщност надали имам да кажа още нещо, освен да благодаря на „Литературен вестник”, на Греди Асса (рисунките му не са илюстрации, а диалог с моите стихове) и на всички останали, които помогнаха на лъжесвидетелстването ми.“  В DICTUM вече можете и да чуете разговор с Деян Деянов за „Животът и още някои лъжесвидетелства“, записан след премиерата на книгата.

Коментарите са заключени.