Петър Краевски: фрагменти от „Операция „Райски газ“

Публикувано от на август 28, 2013 в 10:56 am.

*
С истината е така – днес тържествува, утре я възстановяват.

*
И голата истина си има сводници.

*
Не ви препоръчвам да търсите естетика в голата истина. Каква естетика у стара мома, обвинена в ексхибиционизъм?

*
Винаги съм подозирал, че най-умни от всички са японците, защото са си направили държавата най-далече от нас.

*
Ако не се лъжа, още Карл фон Клаузевиц е казал, че в апогея на оперативния хаос, когато всички сили са впрегнати в тържеството на катастрофата, една нелепа информация, съобщена просто така, на фалцет, като нищо обръща хода на събитията. Не знам дали съм точен в цитата, нито дали прусакът изобщо е споменавал нещо по въпроса, но в случая е абсолютно прав.

*
Някои толкова са заети да мислят по новому, че вършат всичко по инерция.

*
Фузили лингуини, конкильоне и сирене „Крема” полетяха към тавана, където кротко функционираше вентилатор “Ferrara”. Над масите премина циклон от песто „Сичиляно”, сблъска се с мусона „Салморильо” и в резултат на климатичната аномалия заваля суграшица от пармезан, която внесе закачлива нотка в суматохата.

*
Гемитрак въртеше в ръцете си фишек, който, ако не беше празен, щеше да гръмне от досада.

*
Глупакът не пропуска случай да подчертае своята значимост.

*
Поетите пишат с кръвта си, а критиците ги класифицират по кръвни групи.

*
Като изключим гениите, писателите са два вида: едните печелят награди, другите правят литература. Едните са склонни към ефектни творчески самоубийства, а другите – към безсмъртие. Едните не ги четат, защото не ги познават, а другите не ги четат, защото ги познават. На едните съвестта им спи, а на другите – и хърка. Последните минават за дисиденти.

*
Що се отнася до мен, имам душа на демократ, сърце на социалист, разум на либерал и сънища на анархист.

Книгата на Петър Краевски „Операция „Райски газ“ е издание на „Жанет 45“.

Петър Краевски  Петър Краевски е автор на книги с хумор, сатира, поезия и проза. Книгата му „Ало, как сте?” официално е обявена за най-продаваната книга за ноември 2001 г. в книжарници „Отец Паисий”. Стихосбирката му ”Сомнамбул” бе удостоена с националната награда „Светлоструй” (2006 г.) за най-добра поетична книга на извънстоличен автор за периода 2006-2008 г. и първа награда за кратък разказ на списание „Едно“. Автор на романа „Чат или Сбогуване с Аркадия”, който излезе в началото на 2009 г. и сборника с хумористични разкази „Операция Райски газ”, 2012 г. Лауреат е на конкурси за поезия и сатира. Основател и организатор на Националния конкурс за поезия и сатира „За един по-човечен свят”. Автор и водещ на забавни и сатирични радио и телевизионни програми. Бил е програмен директор на Радио „Веселина”, радио „Ве” и телевизия „Веселина”, както и водещ на много и разнообразни предавания с културен и хумористичен профил. Бил е главен сценарист на телевизионното предаване „Звездно вариете” по VTV, главен сценарист на следобедния блок „В неделя със…” по БНТ1. Носител е на първа награда за авторското си хумористичното предаване „ПЕТКРАСКИ” на международния медиен конкурс в Албена и на специалната награда за предаването „ЕТНОФОРУМ”. Номиниран на радио конкурса “Prix Europa” в Берлин, където по-късно е бил и жури в раздела „радиопредавания”. Режисьор е на документалния филм „Живата енергия”, който е с номинация на конкурса „Осма муза” в НДК. Член на Дружеството на Пловдивските писатели. Доктор хонорис кауза на в. „Пловдивски университет”.
Библиография:
 „Стриптийз по всяко време”, афоризми, ИК „ШУТ”, 1990 г., „Вятър от консерва”, сатирични стихове и епиграми, (ИК „Златен муфлон”, 1992 г.), ”Ало, как сте?”, сатирични стихове и епиграми (ИК „Жанет 45”, 2001 г.), „Сомнамбул”, стихове (ИК „Жанет 45”, 2006 г.), „4at, или Сбогуване с Аркадия”, роман (ИК „Жанет 45”, 2009 г.), „Операция „Райски газ”, хумористична проза (ИК „Жанет 45”, 2012 г.), през септември 2015 г. „Жанет 45“ публикува книгата със стихове на Петър Краевски „Изгорени писма“.

Коментарите са заключени.