Анна Лазарова: (Не)подвижно

Публикувано от на август 30, 2015 в 3:59 pm.


Тези писъци
ми приличат
на моите собствени
защо изхвърляш снега
от вкъщи през лятото
мамо
виках докато тупаше
чергите през терасата
плачех
тръшках се
не ѝ позволявах
да подмести
зимата ми

Тези писъци
ми приличат
на моите собствени
хайде
стани от пода
мамо
стани
всичко е наредАнна Лазарова през обектива на Иван Кондев  Анна Александрова Лазарова е родена на 30 ноември 1993 г. в град Велинград. Учи „Българска филология” в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Има публикации както в родния си град, така и в някои столични издания. Освен отличията на местно ниво, печели и голямата награда (издаване на стихосбирка) на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, Шумен, 2015 година, както и на втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” (Стара Загора – 2015 г.); носител е и на Национална литературна награда „Георги Черняков“ за 2015 г. в раздел „Поезия“, както и на Национална награда „На слънце време” за 2015 година (май, 2016 г.), награда и стипендия на Фондация „Блага Димитрова“ за принос за развитието на българската литература и култура (май, 2016 г.), специална награда за млад автор от Х Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“ (май, 2016 г.), награда за поет-студент в Националния литературен конкурс „Добромир Тонев“ (2016 г.), награда на Софийския университет „Студент на годината“ в раздел „Хуманитарни науки“ за 2017 г. и други…
  През март 2016 г. Университетско издателство „Епископ Константин Преславски“ издаде първата книга с поезия на Анна Лазарова – „Вкъщи всички вечерят отделно”, която бе отличена с награда в раздел „Поезия“ на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ (април, 2016 г.), както и с Годишната награда на Академия Liber за 2016 г. „За концептуален поетичен дебют в книга“.
    Нейни стихове са включени в „Зоната“ – т. 1 на антология за съвременна българска поезия (2017, „АРС“)
   От октомври 2021 г. е председател на издателския съвет на „Кръстопът”. През същата година, чрез над 10 дизайнерски решения на корици и книги, се утвърждава като едно от най-интересните „имена“ в дизайна на книги.

   Анна Лазарова в „Кръстопът” и в DICTUM.

1 коментар за “Анна Лазарова: (Не)подвижно”