„Поетичен Никулден“ – 2015 и очакване на лауреата на Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“

Публикувано от на декември 6, 2015 в 12:53 pm.

  Традиционният вече Поетичен Никулден, посветен на поета Николай Кънчев (1936-2007), ще се състои днес. Вече деветото издание на събитието, отново – както през последните години – е част от проявите, превръщащи Софийския международен панаир на книгата не просто в място за продажба на книги… Празничната вечер – също традиционно водена от актьора Милен Миланов – ще започне в 17.00 часа в изложбената зала на галерия „Средец“ на Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски“ № 17).
  Встъпително слово „Апология на поезията“ще произнесе Екатерина Йосифова, носител на наградата Николай Кънчев за 2014 година.
  Ще бъде връчена за четвърти път Наградата за нова българска поезия Николай Кънчев.
  Петимата номинирани за наградата (по азбучен ред) са (подредени по „азбучен ред“ на личните имена):

1. Ани Илков – за „Подготовка за напускане на сърцето“, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2015 г.;
2. Божидар Богданов – за „Птеродактили“, изд. „Фабер“, 2015 г.;
3. Иглика Дионисиева – за „Déjà vu Hug“, изд. „Скалино“, 2015 г.;
4. Надежда Радулова – за „Когато заспят“, ИК „Жанет 45“, 2015 г.;
5. Петър Чухов – за „Сбогуване с нарцисизма“, ИК „Жанет 45“, 2015 г.;

  Номинираните поети ще прочетат свои стихове, а удостоеният с наградата, която се осигурява и присъжда от съпругата на поета Федя Филкова, ще получи почетен диплом, бронзова пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, и 2200 лв.
  Поетичният Никулден – 2015 се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „А,Аскеер”, с любезната подкрепа на Министерството на културата – галерия „Средец”.

  В DICTUM – електронното мултимедийно списание за литература, съдържащо най-богатия – публичен и безплатен за ползване – архив с гласове на български автори, литературни наблюдатели, хора, избрали литературата за съдба – можете да чуете част от участниците в Поетичен Никулден още през 2010 година.

Коментарите са заключени.