Петото „Слънцестоене“ и връчване на литературните награди „Биньо Иванов“ и „Памет“

Публикувано от на юни 18, 2016 в 6:24 pm.

Liber - графичен знак с автор Огнян Георгиев  Петото събитие „Слънцестоене“ е насрочено за този понеделник (20 юни) от 18:00 часа в „+ това“ (София, ул. „Марин Дринов“ 30)… Ще бъдат обявени новите лауреати на националните литературни награди „Памет“ и „Биньо Иванов“ – за принос в развитието на българския поетически синтаксис“, както и връчени годишните награди на Академия Liber в някои от категориите… Млади автори ще четат стихове на Биньо Иванов, Малина Томова (на която е посветена миналата – 2015 г. – третата година на наградата „Памет“) и Константин Павлов (комуто е посветена 2016 г. в календара на живата памет и наградата), както и свои текстове…
  Наградите „Памет” и „Биньо Иванов” – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” бяха създадени през май 2014 г., а първото им връчване, за книги с поезия, издадени през 2013 година, се състоя на първото събитие „Слънцестоене” на 22 юни 2014 година. Тогава за лауреат на „Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” бе обявен Пламен Антов за книгата му „Тотемът на вълка. Неполитическото” (още за наградата, начинът на номиниране и посланията, които тя иска да утвърди, можете да прочетете в нейния статут; към 31.05.2016 г. членове на Колегията на наградата, която излъчва журито, което трябва да вземе решение за съответната година са Екатерина Йосифова, Екатерина Григорова, Марин Бодаков, Михаил Неделчев и Пламен Антов). Първият носител на „Национална литературна награда „Памет” (в нейната година Първа – годината на Иван Методиев) е Иво Рафаилов за книгата му „Изброими изкушения” (още за наградата, начинът на номиниране и посланията, които тя иска да утвърди, можете да прочетете в нейния статут; към 31.05.2016 г. членове на Колегията на наградата, която излъчва журито, което трябва да вземе решение за съответната година са Георги Каприев, Иван Ланджев, Иван Цанев, Иво Рафаилов, Палми Ранчев и Валентин Дишев).
  На третото събитие „Слънцестоене”, състояло се на 21 юни 2015 г., за втори лауреат на наградата „Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис”, за книга с поезия, издадена през 2014 г., бе обявена „Дъска по мокрия пясък“ и нейния автор Екатерина Григорова, а „Национална литературна награда „Памет” (в нейната година Втора – годината на Георги Рупчев) бе връчена на „Ние според мансардата“ и нейния автор Иван Ланджев (така двамата, заедно с Пламен Антов и Иво Рафаилов – лауреатите от първото връчване на наградите – и съгласно техните статути, се присъединиха към колегиите им, за да бъдат те – включвайки и първоначално посочените им от учредителите членове – в посоченият към 31 май 2016 г. състав. Журитата на наградите, не обсъждат, номинират и награждават книги на своите членове – наградените се присъединяват по право към колегиите и журитата за следващи издания на наградите).

  Годишните награди на Академия Liber са основани през 2008 година, като сред първите носители на наградите, в техните различни категории, са Екатерина Йосифова, Керана Ангелова, Силвия Томова, Емил Христов, Мария Калинова… След прекъсване, започнало през 2010 година, процедурата по номиниране за наградите бе възобновена през 2015 година, с идеята от тази есен те да бъдат връчвани на специални събития – „Равноденствие“ – всяка пролет и есен, като в отделните категории бъдат награждавани както книги, издадени в предходната календарна година, така и тези, издадени пет години по-рано. Целта на тази уникалност е да даде възможност до 2020 г. да се проведе важно допитване – всеки път до поне 50 активно пишещи и публикували през периода автори – с което да се откроят книгите, които биват помнени и разпознавани от пишещите, „книгите, които – по този начин – са се превърнали в част от тях самите, в част от живота на литературния процес: истинският, неопределян от принадлежност и всекидневни обвързвания: като опит за връщане на литературните награди и техните лауреати там, където е тяхното място – в паметта и живота на литературата ни”. Така например първото, след подновяването, допитване в категорията „За втора издадена книга с поезия“, посочи – както бе обявено на 22 април 2016 г. – не само за носител на наградата за 2015 г. Александър Байтошев за „Кучета”, но и като лауреат на наградата за 2010 г. Димитър Кенаров с „Апокрифни животни”, а в категорията „За концептуален поетичен дебйт“, за книга, освен лауреата на наградата за 2015 г. Георги Гаврилов за „Корабен дневник на книжната лодка”, бе обявен и носителят на наградата за 2010 г.: Иван Ланджев за „По вина на Боби Фишер”. На петото „Слънцестоене“ за последен път ще бъдат връчени плакети на носители на наградата в различни категории, след което това ще се случва само на събитията „Равноденствие“.

   Гости (освен членове на колегиите и журитата на наградите) на петото събитие „Слънцестоене“ ще бъдат Андриана Спасова, Ирен Петрова, Йоана Русева, Кристиан Илиев, Наталия Иванова и Теодора Тотева, които ще са и специалните гласове на паметта и надеждата, прочитайки стихове от Биньо Иванов, Малина Томова и Константин Павлов, както и свои, обединявайки значимото от миналото с вярата в бъдещето.

Коментарите са заключени.