Георги Господинов: Прииждането на езика

Публикувано от на септември 5, 2016 в 3:47 pm.


В началото е рев
праисторически животни
разместване на пластове
откъртване
скала и камък
свистене в клони
громол
това не е езикът още
това е само предистория
и предезик
бульон първичен
нещо там гъргори
бълбукат гласни
вулкан и гърло
магма
ще минат милион години
за дни и месеци
до първо
ма-ма


Георги Господинов

   Георги Господинов в „Кръстопът“.
   Георги Господинов в DICTUM.

   Стихотворението е включено в „Там, където не сме” – книгата с поезия на Георги Господинов, издадена през април 2016 г. от „Жанет 45“ (художник е Яна Левиева, а фотограф – Яна Лозева).
   Тук то присъства като част от „Колекция – 2016“, авторска подборка на Валентин Дишев, в която той припомня някои от най-впечатляващите книги с поезия, публикувани през 2016 година.

2 коментара за “Георги Господинов: Прииждането на езика”

  • 1
    Йордан каза:

    Каква е тази подборка (доста зле избрана дума между другото), при положение, че годината още не е свършила! Събрали сте се няколко кръга поети и се рекламирате едни други, да не ви открадне някой кокала. А даже и си враждувате от време на време, много сте забавни наистина! 

  • 2
    Дежурен редактор: Валентин Дишев каза:

    Посочено е ясно: „авторска“. Указано е „някои от най-впечатляващите“ (т.е. никой не си е присвоил правото да „съди“ и определя „класации“). Да, „подборка“ не е добра дума, но подпомага питащият (се) – някой нещо е подбрал от друго нещо… Това място, това списание, никога не е било гостоприемно за каквито и да било вражди (включително и за Вашата агресия). То винаги се е опитвало да събира, а не да разделя. А този, който Ви отговаря, никога не е „принадлежал“ другиму, освен на себе си, още по-малко е давал повод да бъде вписван в каквито и да било геометрични фигури. Накрая – никъде не е посочено кога ще свърши това, което критикувате и как то ще обхване вече превърналата се в минало (тогава) година…