Творческа академия „Заешка дупка“ обяви условията си за прием

Публикувано от на май 25, 2017 в 11:14 am.

Логото на академията
    Приемът в Академията ще продължи до 25 август.
    Неин основател и организатор е Ирена Иванова (Рене Карабаш).

   Писателските групи са в направленията: Проза, Поезия, Киносценарий, Телевизионен сценарий, Драматургия и Рекламно писане.
   Академията ще проведе своите обучения в рамките на три месеца, в периода от 25 септември до 16 декември.

• Занятията в направление Поезия ще бъдат водени от: Иван Ланджев (теория), Аксиния Михайлова, Петър Чухов и Тома Марков.

• За направление Проза ще се погрижат Владимир Трендафилов (теория) и:
група 1 – Ина Вълчанова, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев;
група 2 – Емануил А. Видински, Ангел Игов и Владимир Зарев.

Киносценарий: Правда Кирова (теория), Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Ралица Петрова, Мина Милева и Весела Казакова.

Телевизионен сценарий: Правда Кирова (теория), Павел Веснаков, Димитър Коцев-Шошо, Любен Дилов – Син

Драматургия: Деляна Манева (теория), Иван Добчев, Елена Алексиева, Ана Васева

Рекламно писане: Мартин Димитров…

Основен тримесечен курс

   Всяка седмица, в рамките на три месеца, курсистите ще имат по две срещи след работно време (начало – 19:00 ч.). Първата лекция през седмицата ще бъде теоретична (2 астрономически часа с почивка), която ще бъде водена от лектор теоретик. Втората среща ще бъде с изцяло практическа насоченост (2х45 мин.). Практическите лектори ще се сменят на ротационен принцип през 4 занятия, като споделят своя писателски опит и техники, поставят задачи на курсистите и те биват обсъждани в групата.
   Програмата на Академията предлага и уикенд срещи с писатели (сред които Недялко Славов, Константин Трендафилов и други), семинар (Камелия Спасова – Метаморфоза), уъркшоп (Хайку уъркшоп с Петър Чухов), радиопиеса („Холстомер“ с Веселин Мезеклиев), драма уъркшоп (текст за вербатим театър с Възкресия Вихърова), както и прожекции на успели български филми, срещи и разговори с техните екипи. Уикендите ще бъдат подсладени с вкусните сиропи от бъз от harmonica organic foods, които са едни от партьнорите на проекта.
  За курсистите в направление Поезия ще бъдат организирани „Поетични двубои“ в Литературния клуб на Столичната Библиотека, в които поетите ще „кръстосат стихотворения“.
За победителите ще има специални награди – дизайнерски чанти за писатели, от Kloshar bags. Водещ на събитията ще бъде поетът Петър Чухов.
   В края на обучението ще бъде организирано публично събитие „Драматичното четене“ на което актьори ще четат драматургични текстове на курсистите от групата по Драматургия.
   Най-добрите текстове на курсистите ще бъдат публикувани във водещи литературни и културни списания и сайтове.
    Програмата за обучение в Началния семестър е създадена както за хора, които имат опит с писането, така и за напълно начинаещи, които правят своите първи крачки в тази сфера. Възрастовата граница е 18+, без горна граница. Броят на местата в групите е ограничен.

   След завършване на тримесечния курс, курсистите ще имат възможността да се запишат за Месец на реализацията. Ще имат свой личен редактор, който да работи по техните ръкописи, които след тяхното завършване ще бъдат предложени за издаване на български издателства. За Месеца на реализацията в направленията кино, телевизия, театър и публицистика, основателят на Академията Ирена Иванова подготвя план с останалите лектори, за адаптиране на нови драматургични текстове на сцена, стажове в телевизията, заснемане на омнибус филм, стажове за публицистите…

    Таксата на Началния семестър е 630 лв. За всички приети кандидатури до края на месец юни, таксата ще бъде преференциална – 570 лв.
  Предлага се възможност за записване на два курса, на преференциалната цена от 1000лв., вместо 1260лв.
  За желаещите да се включат в Академията, които живеят извън град София и нямат физическа възможност да се включат в нея, се предлагат онлайн курсове, чрез които ще могат да посещават часовете виртуално.


Документи за прием:

1. актуална автобиография, която да съдържа Вашия творчески опит.
1.1. В RE: на писмото, да съдържа имената на кандидатстващия и направлението, в което той има желание да вземе участие. В писмото задължително трябва да присъства телефонният номер на лицето.
2. Мотивационно писмо за участието в Академията.
3. Необходимо е кандидатите да приложат и
• до 10 страници текст – за направление Проза (разказ, откъс от по-мащабна творба);
• до 5 страници идея за игрален филм, анотация и синопсис – за направление Киносценарий;
• до 5 страници идея за сериал, анотация и синопсис – за направление Телевизионен сценарий;
• до 5 стихотворения – за направление Поезияv
• до 10 страници прозаичен текст – за направление Драматургия.
Документите са очаквани на адрес: akademiq.chernova@gmail.com

   Срещите в Академията са разделени по групи и са в центъра на София:
Център за култура и дебат „Червената къща” (Проза, Телевизионен сценарий, Поезия (теория), уикенд прожекции – в следобедните часове);
Cosmos coworking camp (Кино и тв теория, Кино практика, Драматургия теория и практика, уикенд семинари, уъркшопи и срещи с писатели – в следобедните часове);
SOHO Sofia (Проза – теория, Поезия – практика, Рекламно писане)

Коментарите са заключени.