„Стаята на Джейкъб” Вирджиния Улф е вече в книжарниците

Публикувано от на април 15, 2017 в 9:58 am.

Корицата на романа   От 13 април „Стаята на Джейкъб”, първият истински експериментален роман на Вирджиния Улф, е вече в книжарниците.
   Романът (превод: Иглика Василева) рисува портрет на млад мъж и проследява живота му от детството, годините в Кеймбридж, после сред светския елит на артистичен Лондон и странстванията му из Средиземноморието, преди войната да промени съдбата му завинаги. Характерът на Джейкъб Фландърс се разгръща постепенно чрез серия бегло свързани помежду си случки, преживелици и впечатления: писмата на майка му, откъслечни разговори с приятели и колеги и най-вече разсъжденията на жени, които го обожават. В този свой роман Вирджиния Улф рязко скъсва с традиционните методи на повествованието – „Стаята на Джейкъб“ е блестяща експериментална импресия, литературна игра, в която времето и реалността се смесват със спомените и желанията.
   Родена през 1882 г. в Лондон, Вирджиния Улф е сред най-уважаваните фигури в историята на литературния модернизъм. Между двете световни войни, в Лондон, е член на влиятелния интелектуален кръг Блумсбъри. Публиката у нас я познава предимно чрез романите „Госпожа Далауей“, „Вълните”, „Към фара“ и „Нощ и ден” и сборникът „Литературни есета”.

Коментарите са заключени.